Divendres, març 29, 2024
14.6 C
Barcelona

Vox vol anul·lar els drets LGTBI a Madrid

La Moncloa debatrà les lleis LGTBI+ de la Comunitat de Madrid el pròxim 16 de desembre perquè Vox ha proposat derogar-les.

El passat divendres 3 de desembre Vox registra una llei que pretén acabar amb els drets LGTBI+ a la Comunitat de Madrid. Un fet que no sorprèn tenint en compte que el partit ha expressat obertament la seva LGTB-fòbia en diverses ocasions. Aquesta vegada, però, decideixen anar un pas més enllà i proposen eliminar les lleis que blinden els LGTBI, entre elles la llei trans madrilenya, aprovades el 2016.

Es tracta de la llei integral ‘d’igualtat i no discriminació’, redactada per Vox i que recull en un dels seus punts anul·lar les lleis LGTBI 2/2016 de la identitat i expressió de gènere i igualtat social i no discriminació i la 3/2016 de protecció integral contra la LGTB-fòbia i la discriminació per raó d’orientació i identitat sexual, la primera llei de la Comunitat de Madrid que es va aprovar sense comptar amb el suport del govern autonòmic, aleshores el PP de Cristina Cifuentes.

Entre els aspectes que es regulen a les lleis LGTBI i que Vox posa en qüestió, hi ha el reconeixement a les persones trans; la prohibició de les teràpies de conversió; sancions específiques per delictes d’odi contra persones LGTBI+; l’adopció homoparental i altres drets fonamentals.

L’actual presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha declarat que les lleis LGTBI+ “no són derogables, però sí reformables, però Vox ja ha activat els tràmits per deixar-les sense efecte. Un fet que suposa “el primer retrocés en legislació LGTB+ en tota Espanya des de la democràcia”, assegura el president del Grup Parlamentari Mas Madrid, Eduardo Rubiño a Twitter.

Des de la Federació Estatal LGTBI (FELGTB) com des de l’Observatori Madrileny contra la LGTB-fòbia (COGAM) han convocat una manifestacióa la Plaça del Sol de Madrid el dia previ a la votació assembleària per manifestar el seu rebuig a què “negociïn amb els seus drets”. La proposta de llei emesa per Vox que es portarà a votació a l’Assemblea de Madrid el pròxim 16 de desembre “no es derogarà ni s’aprovarà res, sinó que s’admetrà a tràmit una proposició de llei que, en un futur, podria ser aprovada” ha declarat una font del PP al diari El País.

El diputat del grup parlamentari Más Madrid Jorge Moruno ha qualificat el moviment com un “peatge pressupostari en consonància amb les amenaces prèvies d’Ayuso per aplicar la seva agenda Ultra i seguir el model de Polònia i Hongria“. I és que els fets succeeixen tres dies després que Vox acordés els pressupostos amb Ayuso, entre els quals s’hi van pactar la retirada dels fons a les organitzacions LGBTI històriques a Madrid, com el COGAM o la FELGBT.

En l’àmbit estatal encara no hi ha cap llei que englobi a tot el col·lectiu en específic, tret de la llei 3/2007 pel canvi de sexe a les persones trans –que no contempla ni menors ni migrants trans– i la recomanació als registres civils de permetre el canvi de nom a menors del 2018. Uns aspectes que sí que es contemplen en la proposta de llei trans, bloquejada des del febrer del 2021 i que per això des de la Federació Estatal LGTB+ urgeixen al govern per aprovar-la. Entre les comunitats que ja tenen una llei trans s’hi troben Aragó, la Comunitat Valenciana, Andalusia i per últim Madrid, si és que la proposta de Vox no s’aprova el dia 16 de desembre a l’Assemblea de la Comunitat.

de Tremending via Público

Avui només hi ha quatre comunitats autònomes que no tenen cap llei de protecció específica a persones del col·lectiu LGTBI: Astúries, Castella i Lleó, Castella la Manxa i La Rioja. De fet, fa relativament pocs anys que a Espanya es contemplen jurídicament les persones LGTBI, Catalunya va ser pionera l’any 2014 quan va convertir en la primera comunitat autònoma en emetre una llei LGTBI, la 11/2014, per garantir els drets LGTBI i erradicar la LGTB-fòbia. Per primera vegada a escala autonòmica a Espanya es contemplava sancionar per discriminacions LGTB-fòbiques; una llei que va fer-se realitat després de quatre anys de tramitació i que avui encara es planteja la seva modificació.

En l’actualitat encara hi ha normatives, tant autonòmiques com nacionals, que discriminen les persones LGTBI+ de manera indirecta, com a través de l’accés a la reproducció assistida o la manca d’autodeterminació de gènere en alguns àmbits. Que no hi hagi una llei estatal LGTBI i es regulin diferents aspectes des de les diferents comunitats suposa que les persones LGTBI tinguin diferents drets en funció del seu lloc de naixement o residència dins de l’estat espanyol. Tant des de la Federació Estatal LGTBI+ com des del Col·lectiu LGTBI de Madrid exigeixen, com a mínim, dues lleis estatals diferenciades; una llei estatal LGTBI de no-discriminació i una específica per a les persones trans, que són el col·lectiu més vulnerable.

Fins al moment, aquestes han sigut algunes de les reaccions al Twitter sobre el fet que Vox hagi iniciat els tràmits per anul·lar les lleis LGTB de la Comunitat de Madrid: