El president del comitè organitzador de la Copa Mundial de futbol de la FIFA a Qatar 2022, Nasser Al Khater, va fer unes declaracions LGTBI-fòbiques ahir en una incòmoda entrevista amb la CNN Football, després que la periodista esportiva de la cadena Amanda Davis preguntés per les lleis LGTBI-fòbiques del país i la seguretat de les aficionades LGTBI durant els partits de la Copa Mundial de la FIFA a Qatar el 2022.
Nasser Al Khater va reconèixer que “les mostres d’afecte en públic estan mal vistes socialment en tots els nivells”, però quan la periodista del CNN va insistir sobre les lleis LGTBI-fòbiques del país, Al Khater es va limitar a dir que “el matrimoni igualitari és il·legal” i va argumentar, “com en la majoria dels països del món“.
El discurs de Al Khater –tal com va comentar a la CNN Paul Annann, fundador de Koops Out!, el club de fans de l’equip de futbol del Liverpool– és un discurs que ‘frega els límits de la veritat’. I és que al Qatar encara hi ha pena de presó per a les persones LGTBI de fins a set anys i la pena de mort és aplicable per les persones que practiquen l’Islam. Paul Annan explica a la CNN que quan va estar al Mundial de Clubs l’any 2019 al Qatar amb el seu marit, se’ls va suggerir d’amagar que fòssin parella: “va ser un exercici d’autocensura“, explica el fan del Liverpool, “per por a què hagués pogut passar”.
En aquest context, i a menys d’un any per la Copa Mundial de Futbol a Qatar –que començarà a partir del novembre del 2022–, a l’entrevista de Nasser Al Khater amb la CNN també s’hi va sentir el nom d’un futbolista que jugarà al Mundial de 2022: Josh Cavallo. Es tracta del defensa australià que fa relativament poc es va convertir en el primer jugador de futbol masculí de primer nivell mundial obertament gai després de publicar un vídeo a xarxes socials. “És benvingut al mundial de Qatar” va assegurar Al Kathar després que la periodista li preguntés per les declaracions de Josh Cavallo a principis d’aquest mes sobre la por que el genera assistir al Mundial de Qatar.
I és que Qatar avui encara no és un país segur per a les persones LGTBI, perquè entre altres coses, no se’ls reconeix cap dret. La llei prohibeix explícitament ser trans; el matrimoni igualitari; l’adopció homoparental, la fertilització in vitro a persones LGTBI… incloses restriccions a les persones gais o lesbianes per donar sang o formar-se a l’exèrcit. Però si bé la LGTBI-fòbia és llei al Qatar, les declaracions del president del comitè organitzador del Mundial de futbol de Qatar 2022 no són la primera vegada que veiem aquestes discriminacions als esports. En especial, al món del futbol.
Al juny d’aquest any la Lliga de Campions (UEFA) va rebutjar una sol·licitud per il·luminar l’Arena Allianz a Munich amb els colors de l’arc de sant martí per un partit de l’Eurocopa 2020 entre Alemanya i Hongría després que el govern hongarès aprovés una llei lgtbifòbica que prohibeix parlar de diversitat sexual i de gènere als centres educatius hongaresos. Alhora, durant el dia de l’Orgull LGBTI+ del mateix mes de juny, la UEFA va ser protagonista d’un ‘pinkwashing‘ al Twitter, canviant la imatge de perfil per una amb la de la bandera LGTBI+.
El pinkwashing empieza cuando organizaciones como la UEFA manifiestan que “la bandera del arcoiris no es política”. Y tanto que es política pq se usa para visibilizar vidas LGBTI+ silenciadas, apalizadas y asesinadas. Aquí no hay ningún compromiso, solo un lavado de cara. Borrad. https://t.co/IuXEB4z9lf
— Rubén Serrano (@RubenSerranoM) June 23, 2021
Fa dos anys la Copa del Món de futbol se celebrava a la ciutat russa de Sant Petersburg, un país també conegut per les seves polítiques LGTBI-fòbiques. Entre altres escenaris, l’organització Diversity House, que oferia un “espai segur” per les fans del futbol LGTBI i racialitzades, va ser clausurada abans que comencessin els partits per “motius polítics”, segons asseguren activistes LGBTI russos a la BBC. Durant el Mundial de futbol a Rússia ja es va parar atenció als drets LGTBI+ però a més a més, alguns mitjans com The Conversation ja van apuntar que “Qatar 2022 podria ser pitjor”. I és que de cara a la propera Copa Mundial de la FIFA no només preocupa la LGBTI-fòbia, sinó que diverses organitzacions pels Drets Humans han advertit de situacions d’explotació laboral a les persones que migren al Qatar.