Dissabte, maig 18, 2024
14.8 C
Barcelona

La llei trans arriba al Consell de Ministres d’Espanya

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts (29.06.2021) l’avantprojecte de llei trans i de drets LGTBI, una norma que permetrà el canvi de sexe en el registre a partir dels 14 anys sense necessitat d’informe mèdic ni testimonis i que veu la llum després d’àrdues negociacions entre els socis de coalició.

L’avantprojecte de llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI arriba finalment en la setmana de l’Orgull LGTBI i suposa, en paraules de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, un nou pas històric després de l’aprovació fa setze anys de la llei del matrimoni homosexual.

Com plantejava aquest Ministeri, es reconeix finalment l’autodeterminació de gènere i es podrà canviar de sexe en el Registre amb la sola declaració de l’interessat, que haurà de confirmar la seva decisió tres mesos després de presentar la primera sol·licitud.

La lliure determinació del gènere era rebutjada en un primer moment per la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i ha obert esquerdes en l’esquerra i en els moviments feministes, ja que un sector considera que el sexe és una realitat biològica immutable i que la llei perjudicarà les dones i la seva lluita per la igualtat.

El maig passat el PSOE es va abstenir quan va arribar al ple del Congrés una proposició de diversos grups d’esquerres regulant la lliure determinació del gènere, que no va seguir endavant en comptar també amb el rebutjat del PP i de Vox.

L’avantprojecte reconeixerà el dret al canvi de sexe a partir dels 14 anys, dos més del que plantejava Igualtat en el seu primer esborrador. Els nens de 12 i 13 anys necessitaran autorització judicial per a modificar l’esment registral del sexe i qualsevol menor podrà canviar el seu nom sense necessitat d’informes.

Tractaments de reproducció assistida

La Llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI estableix un mecanisme per a evitar el canvi continu de sexe i, amb això, el frau de llei: les persones que hagin canviat l’esment registral del sexe, per a tornar a fer-lo hauran d’obtenir una autorització judicial.

El text farà que a Espanya es deixi de considerar malaltes a les persones trans, permetrà la filiació dels fills de les mares lesbianes i bisexuals sense necessitat de matrimoni i garantirà l’accés de lesbianes, bisexuals i trans a tractaments de reproducció assistida.

Així mateix, l’avantprojecte prohibirà les teràpies de conversió a modificar l’orientació, identitat o expressió sexual i les cirurgies de modificació genital de bebès intersexuals i establirà un règim d’infraccions i sancions, d’entre 200 i 150.000 euros, que inverteix les regles relatives a la càrrega de la prova quan es tracti de discriminació al col·lectiu *LGTBI.

L’acord de Govern entre el PSOE i Podemos incloïa l’aprovació d’una llei trans i d’una altra llei contra la discriminació de les persones LGTBI, però finalment s’han ajuntat totes dues iniciatives.

Les principals associacions LGTBI, encara que esperen introduir millores en el tràmit parlamentari, s’han felicitat per l’aprovació de l’avantprojecte.

Dissabte que ve sortiran al carrer a Madrid en la tradicional marxa de l’Orgull amb el lema: “Els drets humans no es negocien, es legislen: Llei integral trans ja”.

(efe)

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio