Dimarts, abril 16, 2024
13.8 C
Barcelona

La CUP proposa modificar la llei contra la LGTBI-fòbia

Es tracta d’una iniciativa promoguda per l’Observatori Contra l’Homofòbia que renova alguns punts de la llei 11/2014 que garanteix els drets LGTBI+ i lluita contra la LGTB-fòbia

La CUP-NCG, juntament amb l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH), van presentar ahir dilluns al Parlament una proposta per modificar la llei 11/2014 per a garantir els drets LGBTI+ i combatre la lgtbifòbia. Es tracta d’un canvi en alguns punts per la necessitat, segons han expressat els grups parlamentaris de la CUP, “d’adaptar la llei al context actual“. Entre les novetats s’inclouen modificacions en el règim sancionador i s’afegeixen d’altres que fins ara no s’hi contemplaven, com per exemple la reparació integral a les víctimes o l’ús de símbols del col·lectiu en diferents espais i edificis de caràcter públic.

Els canvis a la llei han estat proposats amb el que el president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, ha anomenat “una visió interseccional”, donat que la proposta menciona per primera vegada “la protecció de persones migrades, racialitzades i refugiades”. Els grups promotors d’aquesta modificació han convidat a la resta de grups del Parlament a donar-hi suport davant l’augment dels discursos d’odi i les agressions per LGBT-fòbia. L’Observatori Contra l’Homofòbia ha registrat un augment de violència per LGTB-fòbia del 25% a Catalunya el 2020 amb un total de 189 incidències al llarg de tot l’any, la xifra més alta de casos dels últims cinc anys.

El president de l’OHC va explicar ahir dilluns que la modificació de la llei 11/2014 per garantir els Drets LGBTI+ s’ha fet sobre un estatut ja específic i especialitzat, però va recordar que fins ara, s’ha complert de manera parcial. La proposta de la CUP insta a retornar als ‘orígens’ la llei 11/2014, en especial pel que fa al règim sancionador. Sobre aquest punt la proposta de modificació de llei inclou la quantificació de multes d’entre els 300 euros –en casos d’infraccions lleus– i els 500.000 –les molt greus–.

La diputada del grup parlamentari de la CUP-NCG, Basha Changue, va remarcar al Parlament que la llei, al seu inici, fou “pionera” però ara necessita adaptar-se al context i per això, cal revisar-la. En aquest sentit, ha insistit que cal treballar “intensament” perquè el marc legal “pugui desplaçar-se en tots els seus àmbits d’actuació” i, en especial, pel que fa a les violències lgtbifòbiques.

ACN Barcelona