Dissabte, febrer 24, 2024
9 C
Barcelona

Crítiques a Sálvame pel tractament del Chemsex i les apps gais

Polèmica per la intervenció d’Alonso Caparrós, col·laborador de Sálvame i Sábado Deluxe, per la seva secció al programa del passat dissabte. Caparrós va presentar un anàlisi sobre el món Grindr. El tema va sorgir en relació al cas del ballarí Rafael Amargo, detingut per la seva suposada implicació en una xarxa de tràfic de drogues.Va ser aquí quan el col·laborador va introduir els chemsex i el llenguatge que suposadament s’amaga darrere les emoticones utilitzades a l’aplicació de cites.

“L’albergínia significa un penis ben dotat”, comentava, “el biberó fa referència a fel·lacions i mamades.”.Paraules que Caparrós deia amb notòria incomoditat i que contrastaven amb els riures de la resta del plató. La intervenció del col·laborador i les reaccions dels presents van generar una ràpida resposta cap al programa a les xarxes.

Alguns usuaris s’ho prenien amb humor i comentaven el surrealisme de la situació. D’altres han tingut una resposta molt més crítica i titllen la situació d’homòfoba, perquè exposa i generalitza les pràctiques sexuals del col·lectiu i perquè en cap moment es parlaria, com diuen, de “vells verds heterosexuals que busquen jovenetes o que es droguen per igual” amb el mateix to de burla. A més, denuncien l’ús reiterat de la paraula SIDA, tractada des de la desinformació.

Diverses entitats que treballen per la prevenció i no estigmatització del VIH, com Stop Sida, han respost al programa exigint més informació com a mesura de prevenció. Grupo de Trabajo sobre Tratamientos del VIH, ha demanat que no es banalitzi “un problema de salut pública com el chemsex amb un tractament sensacionalista”, perquè, segons diuen, “criminalitza […] i suposa una dificultat afegida” per combatre el problema.

Pol Guixeras
Equip d'Orgull Ràdio