Dimarts, juny 18, 2024
26.6 C
Barcelona

Polèmica amb uns cartells de la Verge Maria i Jesús amb la bandera LGTBI a Polònia

Tres activistes pels Drets Humans de Polònia tornen als tribunals fer haver reclamat drets LGTBI+ amb la imatge de la ‘Nostra Senyora Czestochowa

Elżbieta, Anna i Joanna, les tres activistes pels drest humans, van tornar als tribunals ahir dimecres després d’haver sigut absoltes al març d’aquest any per cartells de la Verge Maria –la Nostra Senyora Czestochowa– i Jesús amb corones LGTBI+. Uns cartells que havien fet com a resposta a una exhibició de Pasqua que qualificava el gènere i la comunitat LGTBI+ de “pecats” i que havien col·locat a la ciutat de Płock l’abril del 2019.

Les activistes havien estat acusades penalment el 2019 per “ofendre els sentiments religiosos“, segons estableix l’article 196 del codi penal polonès, però el tribunal de primera instància hauria absolt la causa. Una causa que Amnistía Internacional va titllar “d’escandalosa” perquè l’article 196 “proporciona un marge molt ampli perquè les autoritats processin i criminalitzin a les persones i violar els seus drets a la llibertat d’expressió”.

Ara, els fiscals han apel·lat la sentència i les activistes hauran de tornar als tribunals a declarar. S’enfronten a penes fins a dos anys de presó pel “seu activisme pacífic”, segons ha manifestat la directora de campanyes de l’Oficina Regional per Europa d’Amnistía Internacional, Cartinel Motoc.

L’actitud de Polònia enfront dels drets LGBTI+ ha estat el centre d’atenció des que el 2019 va començar a declarar algunes zones regionals com “zones lliures de LGBTI”. Aquesta demarcació ‘extraoficial’, sumada a les polítiques conservadores i antiLGBTI+ que ha promogut el govern del primer ministre polonès Mateusz Morawiecki, han provocat que la Comissió Europea emprengui accions legals contra Polònia i al seu país veí, Hongria, per la igualtat i la protecció dels drets LGBTI+.

Stefan Simanowitz a Twitter: "#BREAKING: In Poland, the hearing of Elżbieta,  Anna & Joanna who are on trial for posting posters depicting the Virgin  Mary with an #LGBTI rainbow halo, has just
@stefsimanowitz