Dimarts, febrer 20, 2024
14.7 C
Barcelona

Maragall (ERC) guanya a Colau a Barcelona per la mínima

Els republicans avancen a Barcelona en Comú amb 4.618 vots. Junts per Catalunya i Barcelona en comú s’ofereixen per a pactar amb Maragall

ERC ha guanyat les eleccions a l’Ajuntament de Barcelona i ha desbancat a l’actual alcaldessa, Ada Colau, malgrat que totes dues formacions han obtingut 10 regidors. Els republicans liderats per l’exconseller Ernest Maragall han superat a la candidatura de Barcelona en Comú per 4.658 vots, amb el 98,43% escrutat. Els socialistes liderats per Jaume Collboni han obtingut vuit. La candidatura de Manuel Valls, BCN-Canvi-Ciutadans, es queda amb sis regidors, seguits de cinc de Junts per Catalunya i dos del PP. La CUP, que tenia tres regidors, no aconsegueix representació. Després dels primers resultats, tant Barcelona en comú com Junts per Catalunta s’han ofert a formar govern amb els republicans.
Maragall gana a Colau en Barcelona por un puñado de votos
La derrota, que Colau i els seus no esperaven, suposa un dur cop per al partit: perd la principal institució que governava, amb l’impacte que pot tenir sobre la resta de marques dels comuns. I a més obre la incògnita de què farà Colau: si es quedarà en el consistori, encara que ERC li oferís un acord de govern i es materialitzés. Sumarien 20 dels 41 regidors del ple i el seu és l’únic pacte possible. La líder dels comuns va tornar a instar a un pacte d’esquerres amb ERC i el PSC: sumarien 28 edils, però el procés ho dificulta enormement.

En la seva primera compareixença després dels resultats, Colau ja ha apel·lat a Maragall: “En un context com l’actual, crec que el resultat és claríssim: la ciutadania de Barcelona ens demanen a les forces d’esquerra que parlin”. La llista de Colau perd un regidor respecte a les eleccions de 2015. ERC doblega els cinc que va aconseguir fa quatre anys. I l’altra llesta independentista, Junts per Catalunya, passa de 10 a 5. “Esperem que aquest bon resultat es traslladi en dues coses: el canvi real a Barcelona i un govern cent per cent independentista”, ha dit Elsa Artadi, responsable de Junts per Catalunya.

Les votacions han transcorregut a Catalunya amb normalitat, excepte per alguns incidents aïllats. En el col·legi Sant Miquel de Barcelona, minuts abans que votés el Manuel Valls, un apoderat de Vox va recriminar a un altre d’ERC que portés una samarreta en la qual es podia llegir: “Llibertat presos polítics”. L’apoderat del partit ultra va acusar la independentista d’estar cometent un “delicte electoral” i la jove la hi va llevar i li va donar la volta per a ocultar el text.

A Sabadell, la Policia Municipal va obligar a dos membres d’una mesa electoral a canviar-se de samarreta. En una d’elles es podia llegir el lema “antifeixista sempre” i en l’altra hi havia un puny i una estrella. Totes dues vestimentes van provocar les queixes de la candidata de Vox al Consistori, Patricia Muñoz, que es va queixar a la Junta Electoral. A Terrassa, va intervenir la Policia Municipal en un col·legi després que dos interventors de Vox recriminessin a un d’ERC que lluís un llaç groc en la solapa.