Dimarts, febrer 27, 2024
17.4 C
Barcelona

Lleida tindrà el primer Pla Municipal de Polítiques LGTBIQ+

L’Ajuntament de Lleida ha aprovat el primer Pla Municipal de Polítiques LGTBIQ+ que permetrà impulsar iniciatives i actuar en la preservació de la seguretat, el benestar i la llibertat de la ciutadania.

El Consell Municipal pels Drets de les Persones LGTBIQ+ i contra la LGBT-fòbia ha donat llum verda al document, que passarà per la Comissió Informativa de l’àrea, pas previ a la votació al ple municipal.

El paer en cap, Miquel Pueyo, que ha presidit el Consell, ha mostrat la seva satisfacció per l’aprovació del document que ha qualificat d’històrica i que formava part del programa del govern d’entesa.

La tinent d’alcalde, Sandra Castro, ha assenyalat que el nou Pla representa un salt qualitatiu i històric. Ha subratllat la contribució de la comissió permanent del consell municipal, on han participat entitats com Colors de Ponent, l’Associació Antisida, Dones Lleida, Marea Lila així com expertes en matèria LGTBIQ+ i tècniques/tècnics de l’Ajuntament de Lleida. També s’hi han incorporat aportacions dels grups municipals.

Castro ha explicat que el Pla sorgeix amb la voluntat de ser una eina efectiva en l’erradicació de conductes LGTBIfòbiques. Aquest s’ha redactat tenint en compte la diversitat des d’una perspectiva interseccional, ja que a la identitat de gènere, l’expressió de gènere i l’orientació sexual se li poden sumar altres condicions personals com la nacionalitat, la raça, la religió, etc.

Malgrat que la diversitat en l’orientació sexual i la identitat de gènere cada cop és més visible, existeixen moltes situacions de desigualtat, discriminació i violència que amenacen els drets humans fonamentals de les persones.

Per determinar les prioritats de les accions que recull el document, s’ha fet una diagnosi prèvia de l’estat de la diversitat sexual i de gènere i LGTBIfòbia a la ciutat, amb dues enquestes: una a treballadors/es de la Paeria i una altra a la ciutadania. Entre les conclusions, es desprèn que hi ha nivells de percepció diferents de violències i cal treballar la identificació de la discriminació i els fets violents en aquesta matèria, així com que cal formació i sensibilització de professionals.

8 línes d’actuació

El pla s’estructura en 8 línies d’actuació, que es corresponen amb diferents àmbits de la vida de les persones en els quals els municipis poden incidir:

-Integració de la perspectiva LGTBIQ+ a l’administració.

-Resolució de les discriminacions del col·lectiu LGTBIQ+ en l’àmbit laboral.

-Garantia d’entorns segurs en l’àmbit educatiu.

-Garantia de la pràctica esportiva lliure de LGTBIfòbia.

-Cura de la salut i el benestar personal.

-Seguretat en l’oci i el lleure.

-Garantia de la seguretat ciutadana i de proximitat.

-Visibilització del col·lectiu LGTBIQ+ per la sensibilització de la ciutadania contra l’LGTBIfòbia.

Cada línia detalla objectius, accions concretes amb terminis fixats i una avaluació final.

Accions que preveu el Pla 

Alguns exemples d’accions que ja s’han endegat o a les quals es donarà continuïtat són l’adaptació dels documents municipals a la identitat de gènere o a la diversitat familiar, de les aplicacions informàtiques; revisió de la senyalització a la via pública i la cartelleria municipal; formació i sensibilització en perspectiva LGTBIQ+ de càrrecs electes i professionals, tant de l’ajuntament com d’empreses, així com en l’àmbit educatiu i en les entitats esportives.

Pel que fa a la cura de la salut i el benestar personal, es preveu visibilitzar el Servei d’Atenció Integral (SAI) de la Paeria, crear una xarxa amb entitats i serveis del territori per informar i atendre, també amb suport psicològic vinculat al SAI.

En el terreny laboral, es treballarà per a la incorporació de les persones trans* com a part del col·lectiu en risc d’exclusió social en les clàusules socials de contractació pública o l’elaboració d’una guia per acompanyar la transició de gènere a les empreses.

Altres iniciatives seran donar continuïtat a la campanya “Amb orgull”; establir una xarxa de locals d’oci nocturns com a locals segurs per aquest i altres col·lectius i fomentar la senyalització de lavabos individuals mixtes “All Gender” en edificis municipals.

Lleida es suma a la commemoració del Dia Internacional de l'orgull LGTBI -  TOTLLEIDA

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio