Divendres, abril 26, 2024
16.6 C
Barcelona

Les infàncies trans a la diana de l’assetjament escolar

Avui coincideixen el Dia de Memòria Trans i el Dia de la Infància. Però en un context on les persones trans són patologitzades i discriminades, criar-ne una és complicat. Per saber la situació de les infàncies trans a Catalunya hem entrevistat a Marta Caballero i Cristina Fernández, ambdues mares de menors trans.

La Maria va fer el trànsit quan tenia tres anys i anava al parvulari. Abans de saber moltes altres coses, ella ja sabia que era una nena. I així ho va fer saber la seva mare a l’escola on estudia la Maria, per tal d’activar el protocol d’acompanyament a l’alumnat trans. Però el dia en que a l’aula els tocava aprendre sobre genitals, la Maria va trobar-se amb una explicació que no encaixava amb la seva realitat. Avui té set anys i no vol tornar a l’escola perquè rep insults transfòbics. Escoltem la seva mare, Marta Caballero:

D’acord amb la Llei 11/2014 que protegeix els drets LGTBI+, un cop la família manifesta a l’equip directiu del centre que lx menor és trans, s’activa el protocol per a l’atenció i acompanyament de l’alumnat trans, aprovat des del 2016 per la Generalitat de Catalunya per garantir que s’aborden qüestions de gènere i sexualitat a les aules i prevenir violències lgtbifòbiques. Però segons Cristina Fernández, cofundadora del col·lectiu badaloní de pmares de menors trans Tornem-hi, aquest protocol no s’aplica correctament als centres. La sentim:

Segons explica Cristina, l’error en l’aplicació del protocol s’hi troba en la interpretació de la llei. Sense anar més a fons en la qüestió, el protocol defensa que davant d’incerteses, preval la decisió delx menor. Però tant la Cristina com la Marta –les dues, mares de nenes trans–, relaten situacions de transfòbia que han viscut les seves filles als centres educatius. I és que un 60% dels menors trans pateix assetjament a l’escola, segons la Federació Estatal LGTBI+.

Davant els casos d’assetjament la llei també contempla un segon protocol, que permet als centres educatius prevenir, actuar i intervenir enfront de les violències lgtbifòbiques. És en aquest segon pas on ara s’hi troba la Marta per la situació de transfòbia que viu la seva filla Maria: ha hagut d’interposar una queixa a l’oficina d’inspecció educativa de la zona. Però més enllà de com es resolgui aquest cas particular, tant Marta com Cristina recorden que el que han patit les seves filles no són casos aïllats.Falten referents a les aules perquè les nostres filles se sentin identificades. És problemàtic quan ensenyen que només les nenes tenen vulva i els nens penis; o que només les nenes poden gestar i els nens fecundar…” explica Cristina.

L’assetjament escolar a l’alumnat trans, així com les violències lgtbifòbiques i masclistes en els centres educatius, són el reflex d’una societat que encara arrossega aquestes xacres. Recordem que a les dones i nenes trans les travessa una doble pressió: ser trans i ser dona; per tant en un món patriarcal i misogin, són les més castigades. Segons la FELGTBI+ una de cada deu dones trans ha hagut de dormir al carrer almenys un cop a la seva vida i el 77% ha patit discriminació a l’hora de buscar feina. Per això els col·lectius reclamen la despatologització, l’autodeterminació i el reconeixement de la situació estructural de discriminació que pateixen en tots els àmbits.

Cristina considera que és una “tasca col·lectiva educar en diversitat”, però reconeix que “és molt difícil fer un canvi tan brusc perquè estem molt marcats pels rols de gènere“. Per això la Plataforma Trans, que és la federació de col·lectius Trans de l’Estat Espanyol, va instar ahir al govern legalitzar l’avantprojecte de la Llei Trans, paralitzada al Congrés des del juny d’aquest any per les pressions de la ultradreta i les incongruències en el govern de coalició. Entre altres coses la llei trans legalitzaria l’autodeterminació de gènere a partir dels setze anys, i els col·lectius recorden que és un primer pas, però hi troben a faltar millores. En el marc del Dia de la memòria Trans, l’associació de famílies trans-aliades Eufòria organitza avui diverses manifestacions arreu del territori per exigir que la Llei Trans s’aprovi al Consell de Ministres.

Els protocols de prevenció i acompanyament a l’alumnat Trans de la Generalitat els podeu recuperar aquí: