Divendres, desembre 1, 2023
11.8 C
Barcelona

Dia Internacional de la Visibilitat Trans i la seva importància

31/03/2020 - 10:30h. - Aleix Jaime

Avui dimarts 31 de març se celebra el Dia Internacional de la Visibilitat Trans. És una commemoració anual creada l’any 2009 per l’activista estatunidenca Rachel Crandell, en resposta a la poca visibilització que es donava a les persones transgènere dins l’agenda LGBT. Tot i l’existència del Dia Internacional de la Memòria Trans, el 20 de novembre, no es comptava amb cap dia dedicat a la visibilització d’aquesta part de la comunitat, així com tampoc per sensibilitzar respecte a la discriminació històrica i vigent d’aquesta.

Les dades de discriminació cap al col·lectiu trans són alarmants. És per aquest motiu, encara en l’any 2020, la importància de commemorar jornades com aquesta dedicada a visibilitzar a les persones transgènere. El 85% del col·lectiu trans a Espanya  es troba a l’atur i la majoria del 15% restant realitza feines molt precaritzades. En el cas de la infància, el 72% de l’alumnat trans enquestat es va canviar de centre educatiu a causa de la discriminació, segons un estudi de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals realitzat el setembre de 2019.

Pel que fa a les dades internacionals, entre octubre de 2018 i setembre de 2019 es van assassinar 331 persones transgènere en tot el món, segons l’Informe Global de Transrespect versus Transphobia Worldwide.

Visibilitat trans en època de confinament

Enguany, a causa de l’estat d’alarma i el confinament per la pandèmia del COVID-19, la reivindicació dels drets de les persones trans s’ha dificultat. Tot i això, activistes i associacions LGBT animen a celebrar el dia a través de les xarxes socials. De fet, el Centre LGBTI de Barcelona ha promogut utilitzar el hashtag #transvisiblesdesdecasa a Instagram i Twitter. A més, a les 18 hores es realitzarà una xerrada via Instagram Live respecte a la jornada amb el doctor en sociologia Lucas Platero i el dinamitzador del centre Pol Galofre.

La col·laboradora de Quin Orgull i activista Silvia Sicore també realitzarà un directe per Instagram amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Visibilitat Trans.