Dimarts, juliol 16, 2024
24.5 C
Barcelona

Chanel gana el Benidorm Fest i emprèn rumb a Eurovisió 2022

“Senyora’ i señore'”, la cantant Chanel, huracà d’origen cubà que ningú va veure venir fa només una setmana, ha escombrat en el primer Benidorm Fest fins a fer-se amb el “Micròfon de bronze” i amb el dret a representar a Espanya en Eurovisió 2022 amb el seu tema “SloMo”.

“Eurovisió fa olor de Chanel”, va declarar l’artista, exultant en la roda de premsa posterior, abans d’assegurar que ho donarà tot per a portar-se des d’Itàlia l’altre micròfon cobejat, el de cristall.

Darrere va quedar la gran favorita de partida, Rigoberta Bandini i el seu cant a la maternitat i la llibertat del cos femení, ‘Ai Mama’, a tan sols cinc punts de diferència. Per part seva, únicament sis punts van separar de la glòria a les Tanxugueiras amb el seu tema ‘Terra’, en una gala amb la qual conclou l’excel·lent experiència d’aquesta nova preselecció nacional celebrada al Palau d’Esports L’Illa de Benidorm (Alacant).

Des de divendres passat es va percebre l’al·luvió de “eurofans” arribats a Benidorm, que li van donar a la ciutat alacantina un aire festiu i rejovenit. Així, entre càntics de “Ai Mamà” o “Raffaella”, no va resultar estrany topar-se pels seus assolellats carrers a grups caracteritzats com Betty Misiego i el seu esbart de nens cantaires.

Poques vegades una preselecció espanyola per a Eurovisió hi havia despertat tal efusivitat, amb dades d’audiència com el 14,2% de quota de pantalla del passat dijous (1,7 milions de persones) o les 10.000 peticions a RTVE per a assistir com a públic a l’esdeveniment. Avui mateix s’han rebut 1.000 vots per segon fins a aconseguir els 192.000 entre SMS i crides.

El jurat va decantar el resultat i les crítiques no trigaven a arribar

Poques vegades, així mateix, hi havia hagut tanta divergència en els suports a les candidatures, amb una àmplia massa a favor de Bandini (un èxit en plataformes com *Spotify), però també amb Galícia bolcada a favor de les seves paisanes i una legió sobtada d’admiradors de l’aspirant “tapada” d’aquesta edició, Chanel, a qui gairebé ningú esperava en aquesta terna, però que va arribar a la primera semifinal per a “rebentar malucs, cors” i votacions.

Va resultar definitiu i molt comentat en les xarxes socials la decisió del jurat, que va atorgar la seva major qualificació a Chanel, cinc punts més que a Bandini, la mateixa diferència que no va poder ja aixecar per la puixança en el vot popular de Tanxugueiras, creditores del màxim televoto, i el demoscòpic, fruit de les valoracions de 350 persones que venen a ser una mostra a escala d’Espanya per edat, gènere i comunitat autònoma.

El paper exercit pel jurat ha despertat la polèmica en les xarxes socials, on personalitats de tots els àmbits han deixat patents les seves queixes al sistema de votació.

“Senyorets del jurat no sabeu l’oportunitat que acabem de perdre per la vostra culpa”, ha criticat en Twitter l’atleta gallega Ana Peleteiro, medalla de bronze en triple salt en els Jocs Olímpics de Tòquio.

Periodistes de TVE també han criticat el sistema d’elecció del Benidorm Fest. Un d’ells, Xabier Fortes, escrivia: “Tanxugueiras arrasa en les dues votacions del públic i del jurat popular del Benidorm Fest, però no va a Eurovisió per la decisió del jurat tècnic. Quina tristesa, quina immensa ràbia”.

I la també periodista Paloma del Riu indicava: “Jurado Demoscópico: 350 persones. Jurado popular: ni se sap el nombre de crides. Jurado Tècnic: 5 persones. I aquestes 5 persones condicionen el que els altres dos jurats han decidit. El festival que “ells” volen”.

I des de l’àmbit de la cultura són nombroses les crítiques, com la de l’escriptor Manuel Rivas: “El vot popular va ser per a ‘Terra”‘ de Tanxugueiras. Manipulació e vergoña”.

“Quina desconnexió amb la gent”, lamentava el cantant gallec Iván Ferreiro després de conèixer-se la decisió del jurat.

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio