Dijous, juliol 25, 2024
28.7 C
Barcelona

Un 58% de les denúncies a l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona el 2020 van ser per racisme o LGTBI-fòbia

Un 58% dels 436 casos reportats l’any passat a l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona denunciaven situacions de racisme i xenofòbia o LGTBI-fòbia, segons ha informat l’Ajuntament de la capital catalana.

En l’any marcat per la covid-19, l’entitat també indica que les restriccions que ha comportat la pandèmia en la societat han “incidit” en l’impacte de les discriminacions, amb increment de la por, l’angoixa i la tensió, i en l’espai on operen “aquestes agressions”, amb un augment dels problemes de convivència als habitatges i a les comunitats de veïns.

De cara al 2021, l’Observatori assenyala com a acció clau el desplegament i la reglamentació de la recent Llei catalana per la Igualtat de tracte i no-discriminació.

En concret, de les 436 denúncies el racisme i la xenofòbia ocupen un 34% dels casos, seguit de la LGTBI-fòbia, amb un 24%. En tots dos àmbits les proporcions es mantenen respecte l’any anterior. Els motius de discriminació que segueixen són la discapacitat (11%), la llengua (10%), la religió (7%), la salut (6%), el gènere, la ideologia i l’edat.El 53% de les situacions de discriminació reportades les han patides homes, mentre que les dones són víctimes del 40%.

Aquestes proporcions, però, han tendit a equiparar-se respecte l’any anterior, quan els percentatges de les denúncies presentades per homes i les presentades per dones eren del 59% i del 31% respectivament.Pel que fa a l’edat, el 76% dels denunciants es troben en les franges de 25 a 39 anys (38%) i dels 40 als 64 anys (38%).

En menor mesura, la població més jove, dels 15 als 24 anys, representen un 8% de les situacions i els majors de 65 anys, representen el 3%.La xifra de 436 casos recollida l’any passat significa un augment del 6% comparada amb la del 2019, un increment que el consistori explica també per l’augment del nombre d’entitats que hi participen, que han passat de 18 a 22. En tot cas, el govern municipal remarca que la xifra “no il·lustra” tots els casos, ja que la “infradenúncia persisteix com una problemàtica que invisibilitza moltes agressions a la ciutat”.

L’informe es basa en les dades quantitatives i qualitatives recollides per les entitats que formen l’Observatori, que inclouen l’Oficina per la No Discriminació municipal (OND), les 22 organitzacions de la Taula d’Entitats amb Servei d’Atenció a les Víctimes de Discriminació i el Centre de Recursos en Drets Humans de l’Ajuntament.D’altra banda, aquest any des de la Regidoria de Drets de Ciutadania i Participació de l’Ajuntament de Barcelona s’ha impulsat que l’enquesta anual de relacions veïnals i convivència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona també pregunti sobre la percepció i les vivències respecte la discriminació.

Un 58% de les denúncies a l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona el 2020 van ser per racisme o LGTBI-fòbiaEls resultats de l’enquesta, a partir de 5.437 entrevistes fetes a les poblacions de l’àrea metropolitana, 4.039 de les quals a veïnat de Barcelona, revelen que el 16% de la població considera que al seu barri hi ha persones que són discriminades, i alhora posa de manifest la normalització d’algunes situacions.

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio