Dissabte, maig 18, 2024
15.5 C
Barcelona

Rècord històric en suïcidis sent la causa principal de mort en joves LGTBI+

Les dades recollides per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) situen el suïcidi com la primera causa de mort externa, amb 3941 traspassos a Espanya l’any 2020. Els suïcidis ja eren la major causa de mort associada a agents externs anys enrere, però com sospitaven la majoria d’experts, el primer any de pandèmia de COVID va registrar un increment d’un 7,4% respecte el 2019.

Les xifres per a Catalunya durant el mateix període són de 556 morts i suposen el 14,1% del total dels suïcidis a l’Estat. Segons aquesta informació, a Catalunya l’any passat una persona es treia la vida cada 16 hores.

Les causes més assenyalades es relacionen amb l’empitjorament de les condicions econòmiques que la població ha sofert durant la pandèmia, així com el sentiment d’aïllament i solitud que ha derivat dels confinaments. Qui rep la pitjor part són les persones de 15 a 29 anys, entre les quals el suïcidi és la causa de mort més freqüent.

En aquest context, i sense tenir xifres perquè no es reporta ni orientació sexo afectiva ni identitat de gènere als informes, cal parlar de les persones LGTBI+ com un col·lectiu particularment vulnerable. La manca de xarxes de suport, les conductes d’assetjament, els missatges d’odi i les agressions són factors que també eleven el risc d’intentar llevar-se la vida.

Davant d’això, tant professionals de la salut mental com activistes en primera persona assenyalen la greu manca de recursos del sistema públic de salut en aquest àmbit, així com l’absència d’una estratègia de prevenció del suïcidi durant la pandèmia com a còmplices.

També consideren necessari fer visibles les històries de recuperació de persones que han viscut temptatives de suïcidi ja que poden donar a esperança a persones que estan patint. És en aquest context que la Generalitat va presentar el passat mes de setembre el Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya per als propers 5 anys, i unes setmanes després es van iniciar els tràmits per la Llei General de Salut Mental al Congrés dels Diputats.