10/05/2020 - Aleix Jaime
L’Observatori Contra l’Homofòbia de Catalunya ha fet arribar una carta a la Direcció General de Diversitat Sexual i Drets LGBTI. En aquesta, l’OCH exigeix al Ministeri d’Igualtat que es col·labori i es tingui en compte a totes les entitats LGBT.
El 28 d’abril el Ministeri d’Igualtat del Govern d’Espanya va publicar “Abriendo puertas: Guía de recursos para hacer frente a la exclusión y a discriminaciones por orientación sexual e identidad de génereo durante la crisis por COVID-19”. Es tracta d’un document “necessari, pertinent i imprescindible” segons l’OCH. Tot i això, l’organització no ha dubtat en fer arribar una carta a la Direcció General de Diversitat Sexual i Drets LGBTI, en observar-hi mancances.
El moviment LGBT, així com el seu activisme, és “ric, divers i heterogeni”, a banda de comptar amb “multiplicitat de veus”, segons l’OCH. D’aquesta manera, manifesta que davant la plurinacionalitat que considera que té l’Estat espanyol, troba a faltar la incorporació d’entitats dins de la guia de recursos que ofereix el Ministeri d’Igualtat. De fet, aquesta guia només compta amb les entitats federades a la Federació Estatal LGTB. Això suposa que no es doni veu a entitats que “donen resposta a les discriminacions per motius d’orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere i a delictes d’odi”.
La Federació Estatal LGTB també exigeix a Igualtat
La Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals ha exigit al Ministeri d’Igualtat que es garanteixi la protecció de les dones trans. Aquest comunicat ha estat a causa de la publicació de l’“Ampliación del Plan de Contingencia contra la violencia de género ante la crisis del COVID-19”. El document, tot i oferir recursos per a víctimes de trata i a dones en context de prostitució, exclou a les dones trans.
El fet que Espanya no reconegui la identitat de les dones trans que no disposen de documentació oficial que ho acrediti, suposa que moltes dones trans no puguin gaudir de les mesures de protecció que ofereix el “Plan de Contingencia”. El mateix passa amb les dones trans migrants, que en molts casos la seva documentació tampoc reflecteix la seva identitat de gènere.
La solució, segons FELGTB, és la Llei Estatal LGTB. Sense aquesta, les dones trans víctimes de trata o en situació de prostitució queden desprotegides.