Dilluns, maig 13, 2024
21 C
Barcelona

Nou servei d’atenció laboral per a persones trans a les oficines del SOC

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies posa en marxa un nou servei d’acompanyament, orientació i inserció laboral específic i personalitzat per a persones trans a través de les Oficines de Treball.

El dispositiu, que s’ha presentat coincidint amb la commemoració demà del Dia de la Visibilitat Trans, s’ha dissenyat conjuntament pel SOC i la Direcció General d’Igualtat del Departament i entrarà en funcionament els propers dies un cop s’enllesteixi la formació dels professionals que s’encarregaran.

El nou servei assegura la presència en 8 Oficines de Treball (Tarragona Centre, Amposta, Lleida, Tremp, Figueres, Vic, Terrassa-Edisson i Sant Feliu de Llobregat) d’una persona professional de referència que oferirà atenció a les persones trans.

Aquests professionals han rebut formació per conèixer les necessitats específiques en matèria d’ocupació d’aquest col·lectiu i facilitar-los eines, recursos i una atenció i acompanyament personalitzat.


L’objectiu és garantir que les persones trans puguin exercir els seus drets a l’ocupabilitat en millors condicions i des de la no discriminació.

Altres aspectes destacats del nou dispositiu elaborat pel SOC en col·laboració amb la Direcció General d’Igualtat són: Les persones trans podran ser ateses per qualsevol Oficina de Treball que compti amb un dispositiu d’atenció trans amb independència del seu domicili.


El dispositiu actuarà de manera coordinada amb la xarxa pública SAI de serveis d’atenció integral LGTBI de Catalunya, de manera que la xarxa SAI podrà fer derivacions a les oficines del SOC i viceversa.

Paral·lelament es crearà una comunitat virtual d’aprenentatge per intercanviar experiències i assegurar un funcionament homogeni del servei, que serà voluntari i s’avaluarà periòdicament per implementar les millores que calgui o ampliar el nombre d’Oficines integrants de la xarxa si s’escau.

Cal recordar que a finals de l’any passat el Servei Public d’Ocupació de Catalunya en col·laboració amb la Direcció general d’Igualtat ja va incorporar el nom sentit a les dades de la demanda i en els documents més àmpliament utilitzats per part de les persones trans. També es va eliminar el tractament senyor/senyora en les comunicacions internes.

La presentació del nou servei a Tarragona ha anat a càrrec de la directora del SOC, Ariadna Rectoret, i la directora general d’Igualtat, Mireia Mata. També hi ha assistit una de les persones formadores, Àlex Bixquert, responsables del SOC, personal dels serveis d’ocupació i del SAI del Camp de Tarragona i també de col·lectius LGTBI de la ciutat representats per l’entitat H2O.
La directora del SOC, Ariadna Rectoret, ha remarcat que “aquesta xarxa d’atenció, suport i acompanyament específica pel col·lectiu de persones trans se suma a d’altres actuacions que hem anat fent, com la incorporació del nom sentit a tots els serveis que gestiona el SOC. És un pas més cap a la igualtat de drets”. En aquest sentit, Rectoret ha insistit que “cal treballar tant en l’abordatge de les necessitats de les persones trans, com també des del punt de vista de l’empresa per normalitzar i incorporar aquest col·lectiu en una situació igualitària a la feina”.


Per la seva banda, la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, ha destacat que “la feina és una part fonamental de les nostres vides. Hem de garantir a les persones trans l’accés a un lloc de treball digne i sense discriminacions. I hem de fer entendre a empreses i institucions que la incorporació de persones trans a les seves plantilles no és només un gest de respecte als drets humans, sinó un enriquiment en mirada de gènere i diversitat”.

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio