Dilluns, juny 10, 2024
20 C
Barcelona

La llei trans podria aprovar-se la pròxima setmana després de nous acords

El Govern ultima l’avantprojecte de llei per a la igualtat efectiva de les persones trans i la igualtat LGTBI. Un text que preveu aprovar el Consell de Ministres el 29 de juny i que permetrà el canvi de sexe i nom en el Registre Civil sense necessitat de testimonis, proves ni informes en un termini de tres mesos.

Les negociacions entre els departaments implicats (Igualtat, Justícia i Vicepresidència Primera) continuen. Tot i que el text encara no s’ha tancat, existeix acord sobre el canvi registral del sexe, principal escull en l’elaboració de la norma.

Amb la futura llei no es necessitaran informes mèdics, ni testimonis, ni proves perquè una persona trans modifiqui l’esment del sexe i el seu nom a partir dels 14 anys, com han confirmat a Efe fonts coneixedores de la negociació.

La legislació acabarà així amb la patologització de les persones trans i reconeixerà la seva identitat exclusivament amb un procediment administratiu senzill en el Registre Civil: la persona interessada expressarà la seva voluntat davant el funcionari i tornarà a fer-lo tres mesos després perquè el canvi sigui efectiu.

En l’últim esborrany de l’avantprojecte, es fixa en els 14 anys l’edat a partir de la qual un menor pot canviar el seu sexe i el seu nom en el Registre Civil. Els col·lectius LGTBI demanaven que se situés en els 12 anys.

El procediment de la nova llei trans

El procediment del canvi registral serà senzill: la persona interessada ha d’acudir al Registre amb una cita prèvia i emplenar un formulari en el qual indiqui que no està conforme amb el sexe que li va ser assignat en néixer i sol·liciti que es procedeixi a la seva rectificació, així com el canvi de nom.

El funcionari del Registre l’informarà de les conseqüències jurídiques d’aquesta rectificació i li oferirà informació sobre recursos de suport i associacions de protecció de drets a les quals pot acudir si ho desitja.

En un termini de tres mesos, la persona trans tornarà a ser citada pel Registre per a ratificar la seva decisió, moment a partir del qual el canvi de nom i sexe serà efectiu.
Finalment, després de mesos de bloqueig, el Govern aprovarà en la setmana de l’Orgull *LGTBI una única llei que conjumini els continguts de les lleis trans i LGTBI que va perfilar el ministeri d’Irene Montero.

Fonts de Moncloa han aclarit que es continua treballant «amb rapidesa» en el text perquè «tingui la seguretat jurídica que requereix» i no xoc amb la legislació existent i han afegit que s’ha escoltat els col·lectius per a la seva elaboració.

La titular d’Igualtat, Irene Montero, es va comprometre al maig en el Congrés dels Diputats a legislar l’autodeterminació del gènere per llei i va assegurar que era una «tasca ineludible» arribar a l’Orgull de 2021 amb aquest text aprovat.

La presidenta de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (Felgtb),Uge Sangil, ha celebrat que s’hagi desbloquejat un assumpte capital com és l’autodeterminació del gènere, si bé ha demanat prudència i responsabilitat perquè la negociació encara no ha acabat.

«Les reunions que hem tingut amb Justícia, Igualtat i Moncloa han estat fructíferes i estan donant resultats positius per al benestar del col·lectiu en el futur i per a aconseguir una societat realment igualitària. Hem de ser prudents i responsables i continuar treballant discretament per a aconseguir acords on estiguem totes, tots i todes», ha indicat Sangil a Efe.

Per la seva part des de la Federació Plataforma Trans celebren amb cautela l’acord de l’Executiu sobre l’autodeterminació, encara que la seva presidenta, Mar Cambrollé, ha demanat que s’estengui també als menors per a no deixar-los desemparats ni discriminar-los: «Demanem al Govern d’Espanya que estigui a l’altura. Espanya ha de convertir-se en un referent per a Europa», ha sentenciat.

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio