Dimecres, juliol 24, 2024
27.1 C
Barcelona

La llei trans permetrà a menors canviar de sexe en el registre sense informe mèdic

L’esborrany de la llei per a la igualtat de les persones trans dissenyat pel Ministeri d’Igualtat permetrà el canvi de sexe en el registre sense necessitat d’informe ni tractament mèdic a partir dels 16 anys, i entre els 12 i els 16 amb consentiment de pares o tutors.

L’esborrany fixa així la despatologització de la transsexualitat, en línia amb l’Organització Mundial de la Salut, i garanteix protecció i drets específics a tota aquella persona “la identitat de gènere de la qual no es correspon amb el sexe assignat en néixer”.

El text inclou mesures en l’àmbit sanitari, educatiu, laboral i esportiu i obre la porta també al fet que es pugui sol·licitar que no s’especifiqui el sexe en els documents oficials d’identitat, per a atendre als qui no s’identifiquen ni amb el genero masculí ni amb el femení. Aquesta mesura però el dia d’avui a Catalunya ja està implementada.

Reproducció assistida

Entre les prestacions sanitàries, a més dels tractaments hormonals i quirúrgics, es contempla que “les persones trans amb capacitat de gestar” puguin recórrer a les tècniques de reproducció humana assistida.

El Ministeri d’Igualtat aspira a iniciar la tramitació legislativa d’aquest avantprojecte de llei en la primera quinzena de febrer, raó per la qual es van reunir la setmana passada la ministra Irene Montero i la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo.

Amb aquestes mesures, “es restitueix a la persona el dret inherent a decidir sobre el seu propi cos i el seu ser”, explica el Ministeri d’Igualtat en l’exposició de motius de l’esborrany.

D’altra banda, el text manté en el seu article 5 el dret a la identitat de gènere lliurement manifestada. L’equip d’Irene Montero defensa així que tota persona posseeix dret “al reconeixement de la seva identitat de gènere lliurement manifestada” sense límit “per raó d’edat, sexe, origen racial o ètnic, nacionalitat, religió, orientació sexual, expressió de gènere, característiques sexuals, discapacitat, malaltia, estat serològic, llengua, classe social, migració, situació administrativa o qualsevol altra condició personal”.

Desavinences amb el PSOE

Aquesta denominació és la que ha causat desavinences entre el Ministeri i el PSOE, que defensen que el sexe és un fet biològic indefugible que determina les condicions de les dones, mentre que el gènere és una construcció social.

“Estem en contra dels posicionaments que defensen que els sentiments, expressions i manifestacions de la voluntat de la persona tenen automàticament efectes jurídics plens”, assenyalava un argumentari que els socialistes van fer públic al juny de 2020.

“Esborrar” a les dones
Coincideixen així, amb una part del moviment feminista que denuncia que aquesta norma pretén “esborrar” a les dones. Segons el parer de l’Aliança Contra l’Esborrat de Dones, l’objectiu d’aquesta norma és permetre el canvi del sexe legal a qualsevol persona encara que no siguin transsexuals i no experimentin disfòria o incongruència de gènere i creuen que “si el sexe legal desapareix, desapareixen també els drets de les dones enfront del masclisme”.

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio