Dijous, març 28, 2024
14.7 C
Barcelona

La demanda del Centre LGTBI augmenta un 20% a causa del confinament

La pandèmia i el confinament ha passat factura al col·lectiu LGTBI i un clar reflex és el balanç que fa el Centre LGTBI de Barcelona del 2021. En una roda de premsa aquest matí, Laura Pérez, tinenta d’alcaldia de Feminismes i LGTBI, i Joaquim Roqueta, de la Plataforma LGTBI, ha explicat que l’espai atès 353 persones durant el 2020, un 14% més que l’any anterior.

Pel que fa a les demandes d’ajuda presentades, s’han registrat un total de 405, fet que suposa un increment del 20% respecte a l’exercici anterior. L’Ajuntament i l’equipament ho atribueixen en particular a les peticions per cobrir necessitats bàsiques, que han estat les més sol·licitades i han experimentat un augment del 126%. D’aquestes, el 60% van tenir relació amb les necessitats de manutenció i el 40% restant eren sobre habitatge. També han crescut altres tipus de demandes, com les d’orientació jurídica, que s’han multiplicat per sis, i les demandes puntuals d’assessorament psicològic, que s’han doblat respecte del 2019. 

Roqueta considera que el Centre LGTBI és una “porta d’entrada” de molts usuaris als serveis socials de l’Ajuntament

Laura Pérez: “Les dades d’atenció el 2020 parlen d’una ciutat que pateix una crisi greu, que afecta també les persones LGTBI”

Segons ha dit Roqueta, la pandèmia ha posat de manifest les necessitats de les persones LGTBI més vulnerables, i ha citat el cas de les persones migrants, les dones trans o també persones grans que viuen soles. Per exemple, destaca que des de la segona meitat de març fins a principis de juny, la proporció de dones trans ateses va ser el doble que la resta de l’any.

Es quadruplica l’atenció a menors en 2020

Tot i que, per edats, els menors només representen un 8% del total de persones ateses pel centre, les demandes per part d’aquest grup s’han pràcticament quadruplicat respecte l’any passat.

Perfils usuaris

La meitat dels casos atesos durant el 2020 van ser homes cis (45%), seguits de dones cis (23%), dones trans (16%), homes trans (12%), persones no binàries (3%) i de gènere fluid (1%). Del 2019 al 2020, destaca l’augment de casos d’homes trans, que es dupliquen, i d’homes cis, que augmenten un 23%. D’entre tots els usuaris el grup d’edat majoritari ha estat, per segon any, el de 31 a 40 anys, que ha suposat el 27% de les atencions, seguit de les persones de 18 a 25 anys (20%), el de 41 a 50 anys (17%), 26 a 30 (15%), 51 a 65 (12%), menors (8%) i majors de 65 anys (1%).

LGTBI-fòbia

Pel que fa a l’atenció per diferents situacions d’LGTBI-fòbia, l’any 2020 s’han atès 20 casos, 8 menys que el 2019. De les 20 persones ateses, la meitat han passat per l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament, amb qui el centre es coordina habitualment perquè és qui fa de “porta d’entrada” davant aquest tipus de discriminacions. L’altra meitat han tingut altres abordatges, com la derivació al Servei d’Orientació Jurídica del Centre LGTBI.

cof

ACN/REDACCIÓ

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio