Dissabte, abril 20, 2024
18.4 C
Barcelona

Garantir la qualitat de vida de les persones amb VIH, un deure col·lectiu

L’any 2020 ha estat un estira i arronsa constant en matèria de drets i oportunitats per a les persones amb VIH. Un any que ha viscut la aprovació del Pacte contra l’estigma i la discriminació social, però que ha vist aflorar ,també, la vulnerabilitat de totes aquelles persones que viuen amb VIH degut a la pandèmia de la Covid 19. El tancament de serveis d’atenció comunitària i les dificultats d’accés als tests i als tractaments de prevenció han estat algunes de les conseqüències del coronavirus.

La pròpia Organització Mundial de la Salut ha reclamat més eficacia en els tests de VIH, ja que l’any 2019 el nombre d’infectats va augmentar a 136.000 persones a Europa. Un 53% dels casos es detecten en una fase avançada, fet que mostra que les estratègies de detecció no funcionen com ho haurien de fer. És necessari, per tant, prioritzar la prevenció, millorar l’eficàcia de la detecció i assegurar un tractament.

És per això que en aquest moment és més important que mai moure’s de forma col·lectiva,enfortint una xarxa de cures i un compromís latent amb la causa. El Comité de 1r de Desembre, Plataforma Unitària de ONG en l’àmbit del VIH i la sida a Catalunya, vol fer una crida a aquest compromís, polític i social. Perquè les persones amb VIH segueixen patint discriminació en tots els àmbits. És un fet imprescindible que garantir la seva qualitat de vida i drets, com també eradicar totes les formes d’estigma i discriminació sigui un objectiu d’intervenció col·lectiva.

Mural contra la sida de Keith Haring

Marta Cardenas
Equip d'Orgull Ràdio