A través d’un comunicat, Chrysallis i diferents entitats de la Xarxa LGBTI de Catalunya, exigeixen a la vicepresidenta del govern espanyol Carmen Calvo que garanteixi la igualtat jurídica i social de les persones trans lliures de tutela, acreditacions, experiències vitals o assajos de tercers.
Aquestes declaracions arriben després que el diario.es fes públic que el partit socialista estigues varejant algunes propostes per modificar l’esborrany de la Llei Trans, encallada des de fa uns mesos. Una d’elles és que les persones trans no se’ls hi requereixi informes mèdics ni psicològics per al canvi legal del sexe, però sí que s’aporti algun tipus d’informació “que l’acrediti”.
El plantejament dels socialistes és que per a modificar l’esment registral del sexe, les persones trans hagin d’aportar al Registre Civil documentació que “garanteixi l’estabilitat i la persistència” d’aquesta situació. Un exemple podria ser un “testimoniatge personal” d’algú de l’entorn.
Des de la Xarxa LGTBI de Catalunya indiquen que això fària seguir “alimentant socialment la discriminació i el discurs d’odi i la violència cap al col·lectiu”. A més des de la xarxa diuen que aquestes propostes del PSOE “vulneren el dret a l’autodeterminació de gènere tal com reconeixen nombrosos organismes oficials, entre ells el Consell d’Europa i el Tribunal Europeu de Drets Humans, seguit del Tribunal Constitucional de l’Estat Espanyol, que ha sostingut que el dret a la identitat de gènere “implica el dret a l’autodeterminació”.
COMUNICAT COMPLET:
Les entitats LGBTI de Catalunya exigeixen a la vicepresidenta primera del govern
espanyol que garanteixi la igualtat jurídica i social de les persones trans lliures de
tutela, acreditacions, experiències vitals o assajos de tercers.
Les propostes publicades el 3 d’abril de 2021 en el diario.es conseqüència de les
filtracions del PSOE vulneren el dret a l’autodeterminació de gènere tal com reconeixen
nombrosos organismes oficials, entre ells el Consell d’Europa i el Tribunal Europeu de
Drets Humans, seguit del Tribunal Constitucional de l’Estat Espanyol, que ha sostingut
que el dret a la identitat de gènere “implica el dret a l’autodeterminació”.
Sol·licitar a les persones trans* que acreditin la seva identitat a través de proves,
testimonis o períodes de reflexió contínua perpetuant la necessitat de tutela i
presumpció de frau en elles, així com alimentant socialment la discriminació i el discurs
d’odi i la violència cap al col·lectiu.
Els arguments i les propostes de la vicepresidenta primera del govern espanyol posen
en risc a les persones trans i s’alineen amb els discursos que històricament ha anat
llançant l’extrema dreta, plens de prejudicis, pors i desconeixement sobre les diferents
realitats.
Per això exigim al PSOE que:
– Que rectifiqui el seu posicionament alineant-se amb el que va indicar la
Comissió Europea i el que va proposar al Congrés dels Diputats el 2017 i
confirmat el 2019 a la Comissió de Justícia del Congrés.-No utilitzar propostes basades en les pitjors lleis europees, fent retrocedir a
l’Estat Espanyol en el seu marc legal actual.-Recorda que, a l’Estat Espanyol, 14 comunitats autònomes ja reconeixen el dret a la identitat de gènere i despatologitzen la transsexualitat.
– Que des de l’octubre de 2018 a l’Estat Espanyol és possible canviar els noms de les persones trans independentment de l’edat, i que de de el 2019 també és
possible la rectificació registral del sexe en menors, després de que el Tribunal
Constitucional es pronuncies sobre un menor de 12 anys.– Deixar de banda els discursos demagògics i ideològics i reconèixer que no es
tracta de “seguretat jurídica”, es tracta de “voluntat política”
– Reivindiquem que els drets de les persones trans són drets humans i que altres drets com la dignitat de la persona, el lliure desenvolupament de la personalitat, el dret a la vida privada sense interferències injustificades dels Estats o el dret a la intimitat que s’ha de garantir estan implicats en el reconeixement del dret d’autodeterminació.– A més, recordem que la llei hauria d’estendre el reconeixement de la identitat a tots els infants, tal com es va acordar el 2019 i tal com indica el Consell d’Europa.