Dissabte, abril 27, 2024
15.4 C
Barcelona

El confinament ha disparat un 20% el registre d’incidències per LGBTI-fòbia a Catalunya

Dades de L’Observatori Contra l’Homofòbia

El president de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) de Catalunya, Eugeni Rodríguez, ha alertat que “el confinament ha fet més propera i impune la violència i l’odi vers les persones LGBTI”, després d’anunciar que l’entitat ha registrat 162 incidències aquest 2020. És a dir, “ara mateix, l’OCH ha vist incrementat en un 20% el registre d’incidències per LGBTI-fòbia respecte al 2019”.

Eugeni Rodríguez ha explicat que “la situació de la pandèmia ha produït que l’odi es propagui per nous canals”, per això, s’ha observat “un increment significatiu de les incidències via internet i xarxes socials digitals, arribant a representar un 16,6%, així com en l’àmbit de l’habitatge (13%)”.  Tanmateix, ha detallat que “el 32% de les incidències registrades durant tot el que portem de 2020, s’han produït en via pública”. 

Respecte a la incidència recollida per col·lectiu, el president de l’entitat ha volgut destacar que “un increment significatiu en les incidències per transfòbia, majoritàriament cap a dones trans, arribant a un 13,5% del total, així com les incidències per lesbofòbia, que representen un 10% del total”. Novament, Rodríguez ha apuntat que “més de la meitat de les incidències, un 60%, han estat reportades per homes gais o bisexuals, seguint la tendència de l’any anterior”. 

Eugeni Rodríguez s’ha mostrat preocupat pel fenomen de la infradenúncia, i ha demanat “un mecanisme per fer front les agressions o discriminacions que continua patint el col·lectiu LGBTI”, com és “L’aprovació del reglament sancionador hauria de ser una prioritat absoluta a les polítiques LGBTI a Catalunya”, i que ha traslladat al Parlament de Catalunya, al Síndic de Greuges i al Govern de la Generalitat.

Finalment, el coordinador tècnic de l’entitat, Cristian Carrer, ha reclamat “més inversions públiques y més recursos econòmics, materials i humans per treballar per eradicar la LGBTI-fòbia” perquè “l’Observatori és un agent referent per intervenir en situacions d’LGBTI-fòbia en diferents contextos. A més d’una eina al servei del col·lectiu LGBTI i a la ciutadania cerca un acompanyament integral a les persones que pateixin una situació de vulnerabilitat per la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere”. I per això, “és necessària una coordinació més forta entre el teixit associatiu i les diferents administracions per una implementació efectiva de les polítiques LGBTI”. 

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio