Dissabte, maig 18, 2024
14.8 C
Barcelona

Comença la 5º setmana LGTBI+ al Centre Cívic Sagrada Família

L’inici de la tardor ve acompanyada a Centre Cívic de Sagrada Família a

L’inici de la tardor ve acompanyada a Centre Cívic de Sagrada Família amb una nova edició de #NosALTRES, la Setmana LGTBI+ del Centre Cívic Sagrada Família.

Enguany se celebrarà del 27 de setembre al 4 d’octubre amb exposicions, xerrades, espectacles i moltes activitats per visibilitzar els col·lectius LGTBI+ i plantar cara des de la Cultura, a les agressions LGTBI-fòbiques.

Més de 10 activitats: 

Del 13/9 al 4/10 · Flores de otoño

Projecte documental en què persones LGTBI+ comparteixen les seves històries i les pors que afronten a la tardor de la seva vida. Davant d’estereotips com ara que els gais són joves, sexualment actius i amb recursos econòmics i el tabú de la gent gran i el sexe, el projecte convida a reflexionar sobre realitats properes i sovint ignorades i invisibilitzades, com la tornada a l’armari de les persones grans LGTBI+, que molts cops han d’acabar vivint soles tot i tenir parella.

Del 27/09 al 4/10 · Ho és – no ho és, projecció de fotografies

Vivim en un món indiscutiblement divers, tant en l’àmbit personal com en el social: les persones tenim una multiplicitat d’opcions que fan del nostre entorn un espai on conflueixen moltes maneres de veure i viure la vida. Aquesta heterogeneïtat ha portat molta gent a tenir la imperiosa necessitat de classificar tothom per raó de les seves diferències i a fer-se l’eterna pregunta: “ho és o no ho és?”. Però realment som tots tan diferents?

27/09 a les 17:30 h · Criança lliure d’estereotips sexistes, xerrada presencial i en línia

La configuració del gènere es construeix des de la primera infància i moltes famílies i professionals ens sorprenem dels estereotips i rols que expressen i reprodueixen els infants. En aquesta xerrada donarem claus per reflexionar sobre la construcció dels gèneres, més enllà del binarisme de gènere, i incloure diferents actituds i propostes per a una criança lliure d’estereotips sexistes.

27/09 a les 20:00 h · Diversas mas nao dispersas

Reprenem el meravellós lema de Jaqueline Jesus “Diversas mas não dispersas”, que adornava una samarreta que lluïa Marielle Franco, per convidar-vos a aplegar-nos i articular-nos. Les persones dissidents del sistema sexe/gènere ens trobem sovint disperses i amb mancança d’espais de relació, comunitat, articulació col·lectiva. La diàspora, el racisme, l’explotació laboral, la precarietat, la invisibilització de classe, la cooptació dels moviments, les regulacions de la pandèmia, les derives punitivistes i els diversos sostres i murs de vidre d’aquesta ciutat sumen a aquesta dispersió. Proposem una trobada per discutir aquestes qüestions i d’altres i compartir recursos.

28/09 a les 17:30 h · Sac de rondalles. Històries improvisades, contes

A partir dels suggeriments del públic i per mitjà d’un actor o d’una actriu improvisador/a, Impro Barcelona crea contes en directe. Com ho fa? Llegint el fragment d’un llibre i desenvolupant-lo, demanant al públic el títol d’un possible llibre, un lloc, un país on pugui començar una història, un personatge… i sobretot amb molta imaginació. Les possibilitats són infinites i fan que cada conte sigui únic i irrepetible.

28/09 a les 19:30 h · Els drets LGTB amb mirades intercultural i interseccional, xerrada

Presentarem i contrastarem diferents discursos i realitats sobre el garantiment, la promoció i la vulneració dels drets LGTB. Des d’un marc interseccional analitzarem les generalitzacions, els reduccionismes i els elements discriminatoris subjacents per adoptar un paper actiu en la detecció i la desactivació de violències i actituds racistes vers la societat en general i les comunitats LGTB en particular.

29/09 de 18:00 h a 20:30 h · Fira Nosaltres, mostra

Un punt de trobada entre entitats i llibreries compromeses i especialitzades en les temàtiques LGTBI+. Un espai participatiu on trobareu informació, recursos, recomanacions i guies de lectura, i algunes de les darreres novetats editorials.

29/09 de 18:30 h a 20:30 h · Estampació tèxtil

Porta la teva samarreta, tote bag o qualsevol altra peça tèxtil i estampa-hi el teu lema LGTBI+.

30/09 a les 18:00 h · Violetes

Trobada amb els artistes Miquel Barcelona i Martí Güell per explorar i conèixer les vivències de l’època de postguerra de perfils homosexuals. Activitat emmarcada en el procés de creació de Violetes, una peça dins les arts escèniques resultat de la intersecció d’una recerca de testimonis de la postguerra de la Guerra Civil espanyola i la recuperació del llegat cultural artístic d’aquell temps amb l’objectiu de posar en contacte una generació silenciada (gent gran) i les noves generacions.

La peça escènica Violetes serà presentada el 7 d’octubre al Centre Cultural Casa Elizalde.

30/09 a les 20:00 h · Flamenco Queer, espectacle

Flamenco Queer proposa una sèrie de diàlegs reivindicatius a través de la performance, la música, l’estètica i l’escenografia, i rebutja així el binarisme de gènere tan fortament establert en la societat i tan associat al flamenc. De la mateixa manera, implanta en el flamenc tradicional, des d’un òptica queer, temes socials com el VIH, el BDSM, el consentiment o la violència intragènere.

Aquesta activitat forma part del festival Sororité, organitzat per Dona Cançó amb el suport del Districte de l’Eixample.

01/10 de 18:00 h a 20:00 h · Biblioteca vivent

Les biblioteques vivents són una dinàmica creada per l’Associació ACATHI per donar a conèixer les històries de les persones del col·lectiu de la dissidència sexual que arriben a Barcelona com a immigrants, refugiades o asilades. A través dels relats i les memòries de les persones-llibres, es configura un arxiu oral nou a cada trobada que contribueix a desmuntar estereotips i prejudicis.

03/10 a les 11:30 h · La família de les germanes Algaba, titelles

Aquesta és la història de la Joana i la Mariona, que són germanes. Una d’elles haurà d’explicar a la classe que té dues mares i, per fer-ho, rebrà l’ajuda d’una amistat molt especial, l’ADRI, un mosquit verd que ve del Planeta Verd. L’ADRI serà qui li donarà la joguina perfecta per demostrar que hi ha 83.521 tipus de famílies diferents al Planeta.

04/10 a les 19:30 h · Rafiki, cinema

“Les bones noies kenyanes són bones esposes kenyanes”, però la Kena i la Ziki anhelen alguna cosa més. Malgrat la rivalitat política entre les dues famílies, les noies resisteixen i continuen sent amigues, donant-se suport mútuament per fer realitat els seus somnis en una societat conservadora. Però quan neix l’amor entre totes dues, no els quedarà més remei que triar: la felicitat o la seguretat…

Debat posterior amb Cari McCay, treballadora social i mediadora familiar. Activista antiracista i LGTB. Debat moderat per Africadoolu.

-> Consulta tot el programa aquí (pdf).

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio