Dissabte, maig 18, 2024
14.8 C
Barcelona

Aprovada la nova llei per la igualtat de Tracte. Quina serà la seva funció?

Aquesta nova llei es va aprovar aquest divendres durant l’últim ple del Parlament de Catalunya

El Govern vol que aquesta llei esdevingui una eina per lluitar contra la discriminació per motius racials o ètnics, sexuals o d’orientació sexual, religiosos o de convicció o per qualsevol altra condició social o personal. La nova legislació, a més, destaca pel reconeixement i cobertura que atorga a les persones trans, ja que no caldrà demostrar que s’ha passat per un procés quirúrgic o tenir el DNI amb el nom sentit. La llei, en definitiva, busca actuar sobre accions que no són delicte d’odi, però que sí son discriminatòries aportant major cobertura a l’hora de fer una denúncia.

El passat 2019, arribava al Parlament de Catalunya la tramitació de la nova Llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació que s’ha aprovat, finalment, aquesta tarda. La llei es va promoure durant l’anterior legislatura, però l’aplicació de l’article 155 va impedir que es tirés endavant.

Mireia Mata, directora general d’Igualtat del Departament de Treball, Afers socials i Famílies, expressava, aquesta setmana, la seva satisfacció a Twitter recordant els 5 anys de feina que van començar amb Dolors Bassa i que culminen amb Najat Driouech. La llei s’ha aprovat amb el consens de tota la cambra. Tots els partits han destacat la feina feta i l’arribada a diferents acords deixant de banda les diferències ideològiques.


L’aprovació arriba després que la Generalitat impulsés, fa mesos, la campanya “Defensem el que és obvi” per donar visibilitat a la diversitat social del país.

Durant el mateix ple, s’ha votat la reforma de la llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista. Aquesta reforma proposa oferir major cobertura en casos com la violència digital o la institucional. El PSC ha recordat que s’està duent a terme la “reforma d’una llei que en 12 anys no s’ha desplegat” i urgeix a la seva implementació immediata. La llei reconeix també a les dones trans com a víctimes de les violències masclistes.

Reaccions a aquesta esperada llei: 

Pol Guixeras
Equip d'Orgull Ràdio