Dissabte, abril 27, 2024
15.4 C
Barcelona

Com serà l’homenatge dels 50 anys de Stonewall al Centre LGTBI de Barcelona?

Coneix les activitats ha programades al Centre LGTBI de Barcelona per retre homenatge al cinquantè aniversari de la revolta d’Stonewall

‘#BarcelonaStonewall: 50 anys d’orgull i alliberament’. Aquest és el títol del programa d’activitats gratuïtes amb què el Centre LGTBI de Barcelona vol commemorar l’aniversari de la revolta d’Stonewall, considerada el naixement del moviment LGTBI a nivell internacional.

L’eix conductor del cicle és l’exposició ‘Barcelona – Stonewall: un viatge d’anada i tornada a les primeres manifestacions LGTBI’. Es tracta d’un projecte expositiu produït directament pel Centre LGTBI de Barcelona i realitzat amb material fotogràfic provinent del Centre de Documentació de l’LGBT Centre de Nova York. A través d’una trentena d’imatges, l’exposició mostra les primeres manifestacions que van començar a organitzar-se a la ciutat de Nova York un any després de la batuda policial de l’Stonewall Inn, el Christopher Street Liberation Day, així com altres expressions d’activisme i mobilització incipient al voltant de la lluita pels drets LGTBI.

L’evolució de l’activisme LGTBI des del cinema i la literatura

El cinema i la literatura també tenen un pes important en aquest cicle d’activitats. La plataforma Filmin ha curat per al Centre LGTBI una selecció de pel·lícules que reflexionen i recullen diverses aproximacions a l’evolució del moviment LGTBI des d’una perspectiva històrica, antropològica, artística, activista o social.

Una ciutat amb molta història

Amb l’objectiu de posar en valor l’empremta que el moviment LGTBI de Barcelona ha deixat en els carrers i places de la ciutat, el cicle #BarcelonaStonewall també proposarà diverses rutes temàtiques coordinades per l’historiador Leopold Estapé. La primera, La memòria de la persecució, tindrà lloc el 20 de juliol, a les 18 h, i permetrà recórrer els escenaris més destacats de la memòria col·lectiva de la diversitat sexual i de gènere. Sonia Rescalvo, les presons, els convents, botxins i execucions, sospitosos habituals, bordells, el Sant Ofici, Picasso, la Candela, Pere IV, Rafael de Leon, Jean Genet i les Carolines seran alguns dels episodis i personatges històrics que es tractaran.
Estapé també ens passejarà per La Barcelona trans (14 de setembre, 18 h), un itinerari que saltarà per diferents èpoques històriques per reconstruir l’aportació que han fet al llarg dels anys diversos referents trans, des de la Barcelona del segle XVI fins ben entrat el segle XX. Tot plegat coneixent episodis com la tràgica mort de Sonia Rescalvo i celebrant les aportacions de personatges com Jean Genet, Ocaña i fenòmens com el transformisme del Paral·lel.

La Ruta literària LGTBI (5 d’octubre, 18 h) serà l’últim recorregut. En aquesta ocasió, l’activitat transitarà per catorze referències literàries i localitzacions relacionades amb textos i vivències d’autors com García Lorca, Terenci i Anna Maria Moix, Josep Maria de Sagarra, Gabriel J. Martín, Alberto Cardín i Cervantes, realitats que aporten una nova visió de la Barcelona més literària.

La informació completa sobre el cicle d’activitats (horaris, inscripcions, etc) es podrà consultar properament al web del Centre.