Dimecres, abril 24, 2024
17 C
Barcelona

Recupera l”Obrim el meló’ sobre la salut mental i el suïcidi

Ahir dilluns a Orgull Ràdio es va Obrir el Meló per explorar com parlar del suïcidi i la salut mental en clau positiva. Per què els mitjans obvien les experiències en primera persona? Com podem trencar el silenci? Quin paper hi juga l’estigma? I el patriarcat?

Avui el suïcidi és la primera causa de mort no natural en tot l’Estat, i així i tot se’n parla poc, i quan entra a la conversa, s’especularitza, queda incomprès, silenciat. A un mes d’haver-se aprovat a la Generalitat el Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya i al congrés, la Llei General de Salut Mental, professionals de la salut i activistes per la salut mental reclamen que les mides es queden curtes, perquè falten recursos per tant com per cobrir les necessitats de la població com per poder trencar l’estigma.

De tot plegat en van xerrar a la tertúlia l’activista per la salut mental en primera persona Marc Darriba, que ens ha fet arribar aquestes dues guies per parlar del suïcidi des dels mitjans de comunicació: el resum de l’observatori sobre el suïcidi als mitjans, de la fundació OBERTAMENT, de la qual hi forma part, i la guia sobre el tractament de la salut mental als mitjans audiovisuals del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

A la tertúlia també hi participa la psicòloga especialitzada en adolescents joves i teràpia familiar, Alba de Miguel i els tertulians David Torner i Júlia Hellin.

Marta i Aina van voler aprofundir sobre el suïcidi amb la psicòloga experta en prevenció del suïcidi a l’Hospital de Sant Pau, Thais Tiana. Juntament amb el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Thais va col·laborar en la guia Encarem el Suïcidi Juvenil, que ha compartit amb nosaltres i on s’aborden els temes de prevenció del suïcidi i acompanyament del dol amb més profunditat.

En tot aquest context, la perspectiva de gènere continua sent una assignatura pendent a la salut mental. Per una perspectiva més feminista, també van parlar amb la psicòloga i professora d’intervenció psicosocial amb perspectiva de gènere de la Universitat de Barcelona Núria Becerra, que ens ha compartit aquest article que analitza el paper del patriarcat en la salut mental.