Divendres, abril 26, 2024
12.2 C
Barcelona

MAPA: Quins països aposten més per la igualtat LGTBI amb les seves lleis?

 14/05/2020 - Redacció

L’Associació internacional ILGA-Europe ha publicat aquest matí un mapa per mostrar la situació legal i política de les persones LGTBI a Europa.

ILGA-Europa examina les lleis de 49 països europeus utilitzant un conjunt de 69 criteris englobats en 6 categories: Igualtat i no discriminació; família; crims d’odi i discursos d’odi; reconeixement legal de gènere i integritat corporal, espai de la societat civil; i asil. 

Després de valorar aquests factors, han determinat quins són els països que més aposten pels drets LGTBI

TOP 5BOTTOM 5
1. Malta (89%)
2. Bèlgica (73%)
3. Luxemburg (73%)
4. Dinamarca (68%)
5. Noruega (68%)
45. Mònaco (11%)
46. Rússia (10%)
47. Armènia (8%)
48. Turquia (4%)
49. l’Azerbaidjan (2%)

Conclusions extretes de la mateixa organització:

Per cinquè any consecutiu, Malta continua ocupant el lloc número u en el Rainbow Europe Map, amb una puntuació del 89%. Bèlgica ocupa el segon lloc per tercera vegada amb una puntuació del 73% i Luxemburg rep el mateix puntaje que Bèlgica i ocupa el tercer lloc en el rànquing per segon any consecutiu.

Els tres països en l’altre extrem de l’escala Rainbow Europe són l’Azerbaidjan (2%), Turquia (4%) i Armènia (8%). El percentatge de Turquia ha estat disminuint des de 2015, a causa de restriccions en la llibertat de reunió i associació. L’Azerbaidjan també ha perdut punts en els últims dos anys a causa d’irregularitats en el reconeixement legal de gènere.

Hongria és el país amb la caiguda més dramàtica perdent 8.46% de punts en relació amb els procediments suspesos per al reconeixement legal de gènere i la falta de protecció estatal adequada en esdeveniments públics. Polònia també ha caigut un 1,9% i ara és el país més baix de la UE en el mapa.

Una altra deducció important va ocórrer, amb França perdent 6.80% de punts a causa de l’expiració del pla d’acció del govern.

Montenegro, el Nord de Macedònia i els Països Baixos van ser els tres països amb el salt més gran en percentatge. Montenegro va anunciar un pla d’acció integral per als pròxims quatre anys i va prohibir la discriminació basada en característiques sexuals. Macedònia del Nord va modificar els seus codis d’igualtat i criminals, agregant orientació sexual i identitat de gènere com a motius protegits. Als Països Baixos, la Llei d’igualtat de tracte es va modificar amb la inclusió de motius d’identitat de gènere, expressió de gènere i característiques sexuals.

El colectivo LGTBI reivindica sus derechos en Europa | Euronews

Els plans d’acció per a la igualtat han expirat a Bèlgica, Finlàndia i França mentre que Croàcia, Irlanda i Kosovo tenen deficiències i problemes d’implementació amb els seus plans d’acció. Sèrbia i Andorra van incloure l’orientació sexual i la protecció de la identitat de gènere en la legislació sanitària. Bèlgica i els Països Baixos van ser els únics països que van reconèixer les “característiques sexuals” en les seves lleis d’igualtat.

El reconeixement de la legislació familiar s’està estancant en tota Europa. Enguany, només Irlanda del Nord (Regne Unit) va introduir la igualtat matrimonial i Mònaco va reconèixer el dret a la convivència de parelles del mateix sexe (que entrarà en vigència el 27 de juny de 2020). Sèrbia va imposar una prohibició als serveis d’inseminació mèdicament assistits per a persones amb antecedents de relacions homosexuals.

Les sentències judicials en diversos països van tenir efectes innovadors en la vida de les persones LGBTI, inclosa la decisió del Tribunal Constitucional d’Espanya contra el límit d’edat per al canvi de marcador de gènere per a les persones trans; Decisió de la Cort Federal de Suïssa que diu que la Constitució protegeix la ‘identitat de gènere’ sota ‘sexe / gènere’; i la decisió del Tribunal Bàsic de Kosovo que aprova el reconeixement legal de gènere d’un home trans.

Macedònia del Nord va ser l’únic país d’enguany que va estendre la protecció contra els delictes d’odi , modificant el seu Codi Penal per a agregar motius d’orientació sexual i identitat de gènere. El referèndum de Suïssa va aprovar la inclusió de motius d'”orientació sexual” en el Codi Penal.

El dret a l’autodeterminació de les persones trans ha estat reconegut només a Islàndia amb la seva nova Llei d’Autonomia de Gènere. Els procediments legals de reconeixement de gènere s’han tornat més accessibles a través dels esforços d’activistes trans a Armènia, Xipre, Kosovo i Montenegro. La implementació dels procediments existents ha empitjorat a l’Azerbaidjan, Geòrgia, Sèrbia, Turquia i Irlanda del Nord (Regne Unit).

Comunicado de la Secretaría de Europa de Podemos ante la represión ...

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio