Dijous, abril 25, 2024
15.1 C
Barcelona

La inseguretat, primera preocupació a Barcelona mentre creixen les agressions LGTBIfòbiques

L’Ajuntament de Barcelona elabora cada any l’Enquesta de Serveis Municipals, amb intenció d’elaborar un estudi d’opinió a través d’una entrevista breu, que enguany ha pogut recopilar les respostes de 5999 ciutadanis de Barcelona.

Els resultats de l’enquesta de 2021 situen la inseguretat com el problema considerat més greu a la ciutat per un 14,6% de les persones participants. De fet, la inseguretat és el motiu principal per suspendre la gestió de l’Ajuntament per al 5,1% de la població enquestada i és la principal demanda de millora per part de la ciutadania, juntament amb millorar aspectes polítics.

La percepció d’inseguretat a la ciutat descendeix enguany de forma discreta (un 3,2% respecte les dades de 2020) per primer cop des de l’any 2018. La valoració dels serveis de seguretat ciutadana també puja fins arribar a un 5,4 sobre 10; dues dècimes més que l’any anterior, però segueix lluny del 6,6 obtingut els anys 2017 i 2018. En declaracions fetes a betevé, el regidor de Presidència Jordi Martí valora positivament aquestes millores però insisteix en no donar-hi gaire importància, i que caldrà estar-hi a sobre.

El paper central de la inseguretat com a problema entre la ciutadania de Barcelona malgrat la incipient millora respecte resultats de l’any passat coincideix amb una punta de violència LGTBIfòbica. Segons dades de l’Observatori Contra l’Homofòbia, en el primer semestre de 2021 s’havien produït ja 62 agressions LGTBIfòbiques, gairebé el doble de les registrades el 2020. A més a més, hi trobem casos de brutalitat extrema com l’agressió que dues parelles van patir a la platja del Somorrostro el passat mes de maig.

Per combatre aquest clima d’inseguretat s’estan duent a terme diverses accions per prevenir, respondre i visibilitzar les agressions LGTBIfòbiques; com la posada en marxa de la Unitat de Delictes d’Odi dels Mossos d’Esquadra o del Protocol de Prevencio d’LGTBIfòbia al transport públic. A més a més es faran figurar les agressions en un mapa de punts negres. Restarà, doncs, veure les dades de l’any vinent per avaluar l’efecte d’aquestes accions.

Per Marc Darriba

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio