Dissabte, juny 15, 2024
22.7 C
Barcelona

Inclusivitat i col·lectiu LGTBI a les festes i tradicions populars en un nou ‘Obrim el meló’

En el desè programa d’Obrim el Meló a Orgull Ràdio, Marta Tiana i Blau Piqué van explorar la cis-hetero-normativitat de la cultura i festes populars catalanes. Com a persones del col·lectiu LGTBIQA+, què podem fer per re-apropiar-nos de les tradicions? Estan en evolució o ja és hora de queeritzar-les?

Van parlar del binarisme i la poca representació de la diversitat en les exhibicions de cultura popular amb la 2a Dama del Maresme 2021 i Pubilla de Canet de Mar 2019 Adriana Soler i el Diable de la Colla de Diables de Sant Andreu, Àngel Ponce. Amb ellis van fer un recorregut pels orígens del pubillatge i els correfocs i van sentir les seves experiències com a persones LGTBIQA+ involucrades en la tradició catalana.

A la fira de l’Aixada de Manresa d’enguany s’ha presentat la primera actuació tradicional queer, interpretada per la companyia La Púrria de Manresa i dirigida i escrita per Blau Piqué. Com ha sigut l’experiència d’agrupar-se per primera vegada amb un grup de gent dissident en un espai normatiu? Per parlar-ne van convidar a les membres de La Púrria Sora Fernández i Teresa García i a Climent Ribera, membre de la taula de coordinació de la Fira de l’Aixada.

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio