Dissabte, maig 18, 2024
20.3 C
Barcelona

El Govern inicia la tramitació de la llei trans

El Govern ha aprovat aquest dimarts la memòria preliminar de la llei trans. Es tracta d’una normativa de reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere, que també vol eradicar qualsevol forma de discriminació per raó d’identitat o expressió de gènere. Amb la llei, s’eleven normativament tots els protocols, instruccions i serveis específics que s’han desenvolupar en els darrers anys a Catalunya en àmbits com l’educatiu, esportiu o penitenciari. La llei garanteix també els drets dels infants i adolescents trans, s’estableixen les condicions necessàries per al seu lliure desenvolupament segons la seva identitat o expressió de gènere i es reconeix el seu dret a ser escoltades i expressar la seva opinió.

La proposta també vol definir normativament els serveis i recursos necessaris per donar cobertura a les necessitats del col·lectiu en àmbits com la justícia, l’educació, l’ocupació o la sanitat pública. Així, contempla la consolidació del model de salut trans* dins del sistema de salut pública, que facilita l’accés a l’atenció mèdica i als tractaments quirúrgics, respectant el dret a decidir sobre la pròpia vida i propi cos i vetllant per l’equitat territorial. També es vol preveure la inserció laboral.

A més, la memòria preliminar preveu establir mecanismes de protecció per a les persones trans que pateixen violència en l’àmbit familiar o en el lloc de residència. També contempla la prohibició de teràpies d’aversió o conversió, així com la sanció de cirurgies genitals de les persones intersex no autoritzades o plenament justificades per motius de salut.

Amb un enfocament històric de la repressió i marginació social i laboral que van patir les dones trans, la llei també proposa incorporar mecanismes per reparar aquesta discriminació que les ha privat de drets i recursos i que comporta elevades taxes d’exclusió social.

A principis de l’any vinent s’obrirà un període de consulta pública. Es vol recollir les demandes i de les persones trans i les entitats que defensen els seus drets, per corregir també tots els dèficits de reconeixement, de representació i d’injustícia distributiva que pateixen.

L’objectiu del procés departicipació és identificar conjuntament amb la ciutadania els principals estigmes i discriminacions que pateixen les persones trans en diferents àmbits de la societat, per fixar les respostes legals necessàries per revertir aquestes situacions.

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio