Dilluns, abril 22, 2024
11.4 C
Barcelona

El 57% de les usuàries habituals del transport públic han patit assetjaments

 
Per primera vegada un estudi dona dades de l’assetjament sexual en el transport públic a l’àrea de Barcelona. S’ha realitzat entre el setembre del 2020 i el gener del 2021 per l’empresa GESOP i coordinada per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB).

Les principals conclusions són que el 57 % de les dones que utilitzen habitualment el transport públic hi han patit algun tipus d’assetjament sexual, almenys una vegada, durant els darrers dos anys.

Desgranant més les dades 43,2 % de les dones enquestades han patit invasions d’espai o acostaments excessius; 43,1 %, mirades molestes, insistents o lascives; 25,9 % han patit xiulades o comentaris sobre el cos o la forma de vestir; 19,9 %, comentaris o insinuacions sexuals
16,7 %, persecucions o seguiments; 8,6 %, gravacions o fotografies amb el mòbil.

Fins a un 91,6 % de les usuàries de 16 a 29 anys han patit assetjament en el transport públic alguna vegada.

La principal reacció de les dones que pateixen situacions d’assetjament és fugir, en un 33,2 % dels casos, o canviar-se de lloc (23,9 %). Un 3 % de les dones van recórrer a altres persones, cossos de seguretat o sistemes de comunicació. Però gairebé el 35 % de les víctimes no van comunicar a ningú el fet ocorregut, ni tan sols a familiars o amics.

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio