La candidata de Barcelona en Comú a la reelecció com a alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha revalidat aquest dissabte el seu càrrec en recaptar just 21 vots, la majoria del consell municipal barceloní, format per 41 regidors.
El candidat d’ERC, Ernest Maragall, guanyador en vots de les eleccions del 26 de maig, ha aconseguit 15 suports, mentre que l’alcaldable del PPC, Josep Bou, ha obtingut dos, els que corresponen als regidors del seu grup.
Encara que la votació ha estat secreta, la suma de 21 és precisament a la qual aspirava Colau: els 10 vots de Barcelona en Comú, els vuit del PSC i tres del grup de Barcelona pel Canvi-Cs, Manuel Valls.
El grup de Valls consta de sis edils, tres dels quals -inclòs el propi exprimer ministre francès- són independents i els altres tres pertanyen a Ciutadans, partit que havia anunciat que no donaria suport a l’elecció de Colau. I han estat precisament tres els vots en blanc recaptats en la votació.
Maragall, per part seva, ha sumat els deu vots d’ERC amb els cinc del grup de JxCat, liderat per l’exconseller Joaquim Forn, a la presó preventiva i que, després d’haver afrontat el judici del “procés” en el Tribunal Suprem, ha pogut acudir a la sessió constitutiva d’aquest dissabte, encara que una vegada finalitzada haurà de tornar a la presó de Soto del Real (Madrid).
Tant el socialista Jaume Collboni com Manuel Valls han retirat les seves candidatures a l’alcaldia just abans de la votació.
Com a marca el protocol, el president de la mesa d’edat, Celestino Corbacho, ha preguntat a Ada Colau si acceptava la investidura, al que l’alcaldessa reelegida ha contestat afirmativament.
Ada Colau signa els primers decrets després de la seva reelecció com a alcaldessa
Després de la seva reelecció com a alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha signat a l’Ajuntament els primers decrets de mandat per a donar continuïtat a l’estructura organitzativa de l’executiu municipal, a l’espera que els comuns acabin de tancar els acords de govern amb el PSC.
Una vegada constituït el nou ple, Colau i els regidors electes han travessat la plaça de Sant Jaume per a assistir a la tradicional recepció en el Palau de la Generalitat i posteriorment l’alcaldessa ha tornat a l’Ajuntament per a signar els primers decrets de mandat.
El nou govern compta amb quatre tinences d’alcaldia encapçalades per Joan Subirats (primer tinent d’alcalde de l’àrea de Cultura, Educació i Participació), Janet Sanz (segona tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat), Laura Pérez (tercera tinent d’alcalde de l’àrea de Drets Socials i Feminisme) i Jordi Martí (quart tinent d’alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica).
Les regidories queden de moment en mans d’Eloi Badia (Presidència, Aigua i Energia), Gemma Tarafa (Salut i Diversitat Funcional), Lucía Martín (Habitatge i Rehabilitació), Marc Serra (Transparència i Drets Civils) i Jordi Rabassa (Territori i Districtes).
Per part seva, hi haurà nou comissionats: Amadeu Recasens (Seguretat), Mique Àngel Esssomba (Educació), Fernando Pindado (Participació), Frederic Ximeno (Ecologia), Marta Carranza (Esports), Lola López (Immigració, Interculturalitat i Diversitat), José Luis Gómez (Promoció Econòmica, Empresa i Innovació), Álvaro Porro (Economia Social, Desenvolupament Local i Consum) i Francesca Bria (Tecnologia i Innovació Digital).
En un altre dels decrets signats per Colau han quedat definides les regidories dels districtes, de manera que Jordi Rabassa assumeix Ciutat Vella; Jordi Martí, l’Eixample; Laura Pérez, Sants-Montjuïc; Marc Serra, les Corts i Horta- Guinardó; Joan Subirats, Sarrià-Sant Gervasi; Eloi Badia, Gràcia; Janet Sanz, Nou Barris; Gemma Tarafa, Sant Andreu, i Lucía Martín, Sant Martí.
Finalment, l’alcaldessa també ha nomenat als presidents dels organismes autònoms municipals i les entitats públiques empresarials que formen part de l’Ajuntament, com l’Institut de Cultura, la Fundació Mies van der Rohe o l’Institut Municipal de Parcs i Jardins.