Divendres, juny 14, 2024
21.2 C
Barcelona

Obres de teatre gai a seguir en 2019

Si no està mal posar en relleu dèficits de la comunitat gai així com mancades de representació i suport en alguns sectors tradicionals, el teatre, definitivament no és un d’ells. El teatre o, fins i tot, sí, el teatre gai és una constant i un clàssic des de, mínim els anys 70, quan la moguda LGBT de Londres, Nova York o San Francisco es va anar afermant en zones tradicionalment repletes de teatres com el Soho, el West Village o Castro.

Mentrestant, a Espanya, 2019 arrenca fort respecte al teatre gai amb estupendes obres per les principals ciutats espanyoles. 

On moren les paraules. Teatre Lara. Madrid

Quatre amics. Un secret. Una vida. Una història. Una història que pot ser que no sigui una gran història, però és la nostra. Una manera de recordar el que un dia vam ser i el que no vam poder arribar a ser. Una amistat que semblava indestructible i que es va fotre quan… Quan es va fotre? Va ser el dia en què superem el nostre complex de Peter Pan? O, potser, va anar abans… molt abans. Encara que cap vam voler adonar-nos. Pot ser que fos quan comencem a tenir secrets entre nosaltres, quan comencem a mirar-nos sense veure’ns, quan comencem a no parlar… i a caure en aquest lloc on moren les paraules. Aquesta és una obra que parla de l’amistat. I com en tota bona amistat hi ha un temps per a riure, per a plorar i per a enamorar-se. Però cura, perquè és perillós quedar-se penjats d’aquest temps… que va passar.

Escrita, dirigida i protagonitzada pel buenorrod’Ángel Caballero en ho suposa la seva gran aposta per convertir-se en autor complet. Ben acompanyat per Carlos Camino, Ramón SanRomán i Román Reyes.


Aquella velá de los 90. Teatro Triana. Sevilla

L’obra tracta d’Andrés, un noi homosexual, que es baralla amb el seu pare per que no vol comprar-li un vestit de flamenca. Andrés mosqueado, es va a la seva placeta benvolguda de la seva Triana, al fet que se li passi l’empipament,quan apareix en escena Eloy un noi cani del qual Andrés s’enamora d’un flechazo. Eloy aquesta ofuscado per que l’amor de la seva vida Xio, no li tira compte i li demana a Andrés que li tiri una mà. Després de Xioconèixer a Andrés aquesta es queda enamorada formant asi un Trianguloimpossible que no pot acabar bé. Tot això ambientat en la dècada dels 90, en la Velá de Santa Ana.

Els protagonistes són Manu Partida, Juan Jose Melero, Lara Grados i Manu Gonzalez.

La jaula de las locas. Teatre Barcelona

I ens acomiadem, com no podia ser d’una altra forma amb una adaptació estel·lar del que ja avui és un clàssic, la història narra la vida de Alvin i César, una parella homosexual amos d’un cabaret, que es veu totalment alterada davant les imminents noces de Josean, el fill de César, amb la filla d’un senador ultraconservador. El polític, que desitja promocionar els valors tradicionals de la vida familiar, decideix visitar a la família del nuvi sense saber amb el que es trobarà.

Amb Ángel Llácer i Iván Labanda en els papers principals.

Què et sembla com arrenca la programació de teatre gai a Espanya per a 2019? Qualitat, risc i algunes de les majors promeses nacionals. Com per a estar orgullosos.