Dimarts, desembre 5, 2023
13 C
Barcelona

Els principals actors polítics i socials parlen sobre l’Orgull LGBTI

Avui 28 de juny se celebra el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI. Es tracta d’una data on es commemoren els disturbis de Stonewall, de l’any 1969 a Nova York, que varen iniciar el moviment a favor dels drets de la comunitat. Cinquanta-un anys després de la primera rebel·lió documentada del col·lectiu, el 28 de juny continua essent una data imprescindible en l’agenda LGBT. De fet, esdevé una data clau per la reivindicació dels drets i llibertats del col·lectiu, ja que suposa el moment de l’any que els membres LGBT tenim més visibilitat.

La jornada d’enguany s’ha vist caracteritzada per la nova normalitat a causa de la pandèmia de la Covid-19. I tot i que han patit canvis i s’han hagut d’adaptar, a Barcelona, així com a les principals ciutats de Catalunya i Espanya, les concentracions per l’Alliberament LGBT s’han mantingut. D’aquesta manera, el coronavirus no ha pogut paralitzar als membres de la comunitat que han decidit sortir al carrer a reivindicar els seus drets. De fet, tampoc ha aturat a  les principals institucions, polítics i actors socials, que per xarxes socials també han tingut en compte la importància del Dia Internacional de l’Orgull LGBT.

“Ara més que mai: les vides LGBT importen”- Irene Montero

El missatge protagonista ha estat el realitzat per la ministra d’Igualtat Irene Montero. Des de les xarxes socials del Ministeri, ha publicat un vídeo en el qual, en nom del Govern, convidava a la societat a celebrar el Dia Internacional de l’Orgull LGBT des de la seguretat i el benestar col·lectiu.

En aquest mateix vídeo negava un possible endarreriment institucional pel que fa als drets LGBT i assegurava “el compromís del Govern d’Espanya per tirar endavant una llei LGBTI i una llei trans”. A més, ha dirigit el missatge, principalment, a les dones lesbianes, bisexuals i transgèneres, que el mateix col·lectiu LGBT les ha considerat protagonistes de l’Orgull d’enguany. “Ara més que mai: les vides LGBTI importen”, declara Montero en finalitzar el comunicat.

“Treballem per una societat lliure, igualitària i plenament inclusiva” – Quim Torra

En l’àmbit català, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha publicat una imatge de la bandera LGBT col·locada al balcó de la Generalitat. Acompanyava el post amb un breu missatge sobre la importància de treballar en una societat “lliure, igualitària i plenament inclusiva”. Per altra banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha penjat un vídeo despenjant la bandera de l’Orgull al balcó de l’Ajuntament. A més, ha dedicat unes paraules a Armand Fluvià, pioner en la lluita dels drets LGBT a Barcelona.

“Res no està assegurat” – Daniel Valero

Com és evident, també han estat molt importants els missatges dels activistes i referents LGBT. L’activista Daniel Valero ha aprofitat la seva influència a xarxes socials per publicar ‘Vuit motius per a seguir reivindicant l’Orgull’. Tigrillo, com se’l coneix més per xarxes, ha exposat la situació de vulnerabilitat del col·lectiu LGBT i la necessitat de continuar lluitant pels nostres drets.

‘Piensa en positivo’

D’altra banda, diversos referents LGBT han participat a ‘Piensa en positivo’, l’himne de l’Orgull 2020, publicat al canal del MADO (Madrid Orgullo). Entre els artistes que versionen la cançó de Fangoria, podem trobar a Agoney, Ricky Merino, La Prohibida o Fran Perea.