Dimecres, febrer 21, 2024
12 C
Barcelona

Espanya cau a l’onzè lloc del rànquing europeu sobre la situació dels drets de les persones LGTBI

Deixa d’estar entre els 10 països d’Europa més respectuosos amb el col·lectiu per la falta d’una legislació que garanteixi els seus drets en tot el territori estatal.

Espanya ha caigut a l’onzè lloc en l’última edició de l’informe anual sobre la situació dels drets de les persones LGTBI a Europa, la posició més baixa des de l’any 2010 quan l’entitat internacional ILGA Europa va elaborar el rànquing europeu por primera vegada. D’aquesta forma, Espanya deixa d’estar entre els 10 països d’Europa més respectuosos amb el col·lectiu LGTBI, en descendir de la posició número 9 a la 11 en un any.

Des de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB), la seva presidenta, ha dit que es tracta d'”una caiguda en picat”. “Espanya va arribar a posicionar-se en 2011 com segon país europeu on més reconeguts estaven els drets del col·lectiu LGTBI. Des de llavors, ha anat descendint progressivament fins a quedar-se fora dels 10 primers llocs, la qual cosa ens situa en una situació veritablement preocupant”, ha advertit.

Segons aquest estudi, Malta, Bèlgica, Luxemburg, Finlàndia, Dinamarca, Noruega, Portugal, Regne Unit, França i Suècia tenen millors legislacions en matèria LGTBI que Espanya, tal com destaquen des de la FELGTB, entitat membre d’ILGA Europa. En l’informe d’ILGA Europa, publicat con motiu del Dia Internacional contra la LGTBIfobia que se celebra el 17 de maig, destaquen que el descens es deu en la falta d’una legislació que garanteixi els drets de les persones LGTBI en tot el territori estatal.

Segons ha subratllat la FELGTB, alguns aspectes “fonamentals” com la prohibició de les teràpies de reconversió, la creació de polítiques per a fomentar de l’ús de les persones ‘trans‘ o l’establiment de mesures per a radicar la discriminació contra el col·lectiu en els àmbits sanitaris o educatius només estan aprovats en determinades autonomies.ILGA Europa també assenyala com a causa de la caiguda la falta de reconeixement del dret a l’autodeterminació del gènere que existeix a Espanya, ja que en l’actualitat, les persones trans han de ser diagnosticades de ‘disfòria de gènere’ per a fer que els seus documents oficials coincideixin com la seva identitat. A més, només poden fer-ho després de dos anys de tractament hormonal i si somni de nacionalitat espanyola i majors d’edat.