Dimecres, febrer 21, 2024
12 C
Barcelona

30 anys del brutal assassinat de la transsexual Sonia Rescalvo al Parc de la Ciutadella

Avui es compleixen 30 anys del brutal assassinat de Sonia Rescalvo per part d’un grup neonazi al parc de la Ciutadella de Barcelona

La Sònia era uLa Sònia era una dona transsexual de Cuenca que va venir a Barcelona a buscar feina en el món de l’espectacle. Va fer-se un lloc al paral·lel actuant a El Molino i l’Arnau, però al 91 un grup neonazi van matar a la Sònia a puntades de peu i van deixar en coma la seva amiga Doris.

Aquest assassinat va marcar un abans i un després als mitjans de comunicació i als cossos policials pel seu tractament. De fet és considerat el primer cas de delicte d’odi LGTBI a Espanya i un després en la lluita contra la LGTBIfobia sobretot a Catalunya.

Després de la seva mort, els col·lectius LGTBI van convertir la glorieta del Parc de la Ciutadella, el punt exacte en el qual dormia aquesta nit, en un espai de record i memòria. Ja en 1993 la Coordinadora de Fronts d’Alliberament Homosexual de l’Estat Espanyol va instal·lar allí una placa en el seu nom i en 2013 l’Ajuntament de Barcelona va col·locar un panell informatiu amb el nom “Glorieta de la Transsexual Sonia”.

Avui dimecres, 30 anys després de la seva mort, l’Ajuntament presenta la Plaça Sonia Rescalvo Zafra ubicada dintre del Parc de la Ciutadella, prop de la confluència dels carrers Pujades i Wellington. El recorregut per aprovar aquesta plaça ha estat llarg donat que fins ara sols era una esplanada sense nom i s’ha hagut de sotmetre’l a validació per la ponència del nomenclátor –es va aprovar el mes de juny passat al costat d’altres 20 noms–.

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio