Dimarts, febrer 27, 2024
17.4 C
Barcelona

Xarxa28J2020 convoca una manifestació de l’Orgull que abraça fins a 6 lluites més

Xarxa28J2020 (entre les quals trobem entitats com Crida LGBTI, SinVer i ATC o Comitè1D) ha convocat pel 27 de juny la manifestació “Tenim història, tenim futur” en commemoració i voluntat de reviure l’esperit dels disturbis de Stonewall del 69.

La manifestació començarà a les 18:30 a Plaça Universitat i recorrerà els carrers del centre de Barcelona per arribar a Plaça Sant Jaume (20h) on es farà un acte polític amb intervencions d’entitats que formen part de diferents lluites. En aquesta cloenda, també farà una actuació musical el grup Ninyas Perdidas.

Cartell de la manifestació amb el recorregut de l’acte.

Bernat Aragó, membre de la Crida LGBTI, explica que la situació de pandèmia ha normalitzat una situació de manca de drets acompanyada d’una crisi social i econòmica que està perjudicant a tothom. “És molt important tornar a desconfinar els nostres drets que, en aquest parèntesi, han estat guardats. No podem deixar d’utilitzar l’espai públic per reivindicar. Ho farem amb mascaretes i totes les precaucions possibles, però no podem perdre aquells drets que tant ens ha costat guanyar.”

6 colors, una manifestació

La manifestació vol “teixir aliances” amb altres moviments socials i lluites que existeixen a Catalunya, com les del dret a l’habitatge, antiracistes o dels drets laborals. “Totes aquestes reivindicacions són lluites de les quals el col·lectiu LGTBI també en formem part” explica Aragó. “La diada del 28 de juny no és un dia només per celebrar l’Orgull, sinó per recuperar l’esperit de Stonewall, el d’una diada de reivindicació i demanda de drets” apunta.

És per això que l’acte té com a lema “Unim tot els colors” i està dividit en 6 blocs, cadascun amb un color diferent: Feminisme i LGTBI (Lila), Antiracisme (Blau), Feina i serveis públics (Verd), Habitatge (Groc), Joves (Taronja) i Ecologisme (Vermell). “Les persones LGTBI no som alienes a aquestes lluites” explica Aragó “Són 6 blocs amb 6 reivindicacions que es materialitzen, també, en el nostre manifest, reclamant mesures que fan referència a totes aquestes lluites”.

Cadascú podrà triar al bloc on vol anar i en el cas que un col·lectiu s’hi vulgui adherir només ho haurà de fer a tenimfutur.org. Les primeres adhesions ja sumen més de 30 col·lectius entre els quals trobem Fridays for Future Barcelona, el Sindicat de Llogaters, Arran o Guanyem Barcelona, entre molts d’altres.

“Una diada que commemora uns disturbis, evidentment té un caràcter reivindicatiu i també festiu” afegeix Bernat i conclou ‘”Els nostres drets no són secundaris, els reivindicarem amb mascareta, però cal recuperar el 28J des de la lluita i des de la reivindicació, no com una festa comercial”.

És doncs una diada de l‘Orgull única i interseccional, marcada per una pandèmia i per moviments socials que estan transformant societats d’arreu del món.