Dissabte, abril 20, 2024
18.6 C
Barcelona

L’últim ‘Obrim el meló’ dedicat a la música en clau transfeminista

En l’últim programa, Marta Tiana es despedeix d’Obrim El Meló a Orgull Ràdio amb un programa en format musical, que inclou cançons de Tanya Tagaq; Lucia Lucas; Alessandro Moreski; Jamine; Edith Piaf; France Gall; Lindsey Stirling; Billie Eilish, Tatiana Eva Marie; Cindy Blackman; The Linda Lindas; Heart; Las Moskito, Natalia Lafourcade, Nina Simone, Helen Mercader; Cristina Mahelo i Janis Joplin.

Per parlar sobre la classificació dels rangs vocals, que se sol dividir com a ‘femenines’ les més agudes i ‘masculines’ les més greus, ho va fer de la mà de Jamine De Wandel, dona trans, cantant multiinstrumentista, mare de dos i sirena. Actualment, estudia al conservatori de Lovaina (Bèlgica), al Slack, i està fent una recerca sobre els usos de diferents registres vocals en cantants d’Òpera trans*. En aquest programa ens regala una peça cantada a dos registres (un agut i un greu): True Colors, del film Trolls.

Alguns estudis en musicologia apunten que l’el·lecció dels instruments musicals està relacionada amb estereotips de gènere i influencia la percepció i autoestima dels músics. Pheoebelou Van Egaart és violinista i estudiant de musicologia. El programa inclou la seva reflexió com a músic sobre el tema.

Les persones LGTBI+ i les dones són les grans oblidades del Rock & Roll, tot i ser pioneres. Per parlar sobre la invisibilització sistèmica d’aquests dos col·lectius i el ‘boom’ del punk i rock transfeminista va venir Mercedes Faleiro (baixista, compositora i productora musical), guitarrista i baixista a ‘Las Moskito’ i ‘Submarine Sandwich’.

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio