Dimarts, març 19, 2024
14 C
Barcelona

8 gràfics per analizar la LGTBI-fòbia a Catalunya en 2018

20/06/2019 – 11.45h

L’Observatori Contra l’Homofòbia de Catalunya ha presentat avui l’estudi sobre l’estat de la LGTBI-fòbia a Catalunya en 2018. En aquest estudi podem veure una clara radiografia de cap a on avancen els atacs homòfobs a Catalunya.

El nombre d’agressions es manté respecte a anys anteriors però augmenta la discriminació a persones trans.

1 – Una de les primeres dades que ha facilitat l’Observatori Contra l’Homofòbia de Catalunya durant la presentació ha estat el nombre d’atacs totals del 2018. El passat any es varen registrar 113 incidències a Catalunya. En 2017 varen ser 111, en 2016 un total de 84 i l’any 2015 varen pujar i es van situar a 113.

2 – Depenent del tipus de col·lectiu també puja o baixa el percentatge d’agressions. Un 49,5 dels atacs LGTBI-fòbics van ser per les persones gais/bisexuals. Un 24,8 corresponen agressions a persones trans tal com mostrem en el següent gràfic:

3 – Augmenten les agressions a persones trans. Amb el següent gràfic que avui ha mostrat L’Observatori Contra l’Homofòbia de Catalunya podem veure com han canviat les incidències segons el tipus de col·lectiu. 

4 – El tipos d’incidències ja siguin físiques, verbals, per assetjament, amenaces o vexacions constitueixen el 41,6% del total. Aquestes experimenten un fort increment respecte als resultats de 2015 on era d’un 30,9%. A continuació li segueix l’odi i exaltació, institucional i el dret d’admissió que afecta sobretot a les persones trans.

5 – A Barcelona és on més incidències LGTBIfòbicas hi ha amb un 35,3%. Li segueix Tarragona, Girona i Lleida.

6 – L’estudi ha revelat també l’edat mitjana de les persones que pateixen una agressió. Segons ha comunicat l’OCH, l’edat mitjana de les víctimes és de 34,1 anys. És important dir que les agressions a persones de 36 a 45 anys experimenten una pujada considerable, ja que en 2017 eren el 15,4% del total.

7 – Els mesos de juliol, setembre i desembre són els mesos amb més agressions.

8 – De fet, al mes de desembre passa d’un 6,3% del 2017 a un 12,4% en el 2018.


L’OCH ha volgut posar l’accent en els àmbits de discriminació de les persones trans que continuen sent l’accés laboral i el dret d’admissió a espais públics. Davant aquesta situació, s’ha recomanat “acabar de desplegar la Llei LGTBI catalana 57 mesos després de la seva aprovació per a garantir la integració i la igualtat de tracte i oportunitats”.

El coordinador tècnic del OCH ha destacat també que en “en l’àmbit de les agressions que inclou les verbals, les físiques i les amenaces, és el que més es registra”. I que l’informe revela un augment de l’assetjament. En aquest cas, “els homes gais i bisexuals són els que més casos d’assetjament registren (50,0%) però cal destacar que una tercera part correspon a dones lesbianes i bisexuals (33,3%)”apunta Carrer.

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio