Dimecres, febrer 21, 2024
13.5 C
Barcelona

El Parlament proposa al Govern incloure mecanismes de reparació històrica per a les persones trans

La cambra reconeix el patiment causat al col·lectiu per la violència sistèmica i la vulneració de drets

El Parlament ha aprovat aquest dilluns a la tarda una proposta de resolució d’Esquerra Republicana per instar el Govern a incorporar mecanismes de reparació històrica per a les persones trans, quan es desenvolupi la llei catalana de protecció dels drets d’aquest col·lectiu. 

La proposta posa èmfasi especialment en les dones trans que van patir repressió i marginació tant social com laboral, que les ha deixat encara ara sense recursos. El text s’ha aprovat a la comissió d’Igualtat i Feminismes, i el Parlament també hi reconeix el patiment causat a les persones trans per la violència sistèmica i la vulneració de drets. Alhora posa per escrit una disculpa oficial a la comunitat trans com a signe de reparació històrica i institucional.

La proposta dels republicans arriba al Parlament per fer una “denúncia explícita de la desmemòria col·lectiva” cap a aquestes persones, segons una nota d’ERC, i amb el focus històric posat al franquisme, que, recorden els republicans, imposava penes de presó i uniformitzava el col·lectiu LGTBI.

La diputada Jenn Díaz ha reflexionat que cada vegada que s’uniforma el col·lectiu LGTBI es deixa “gent als marges dels marges”. Una uniformitat que fa que les dones trans, “que tornen a ser les grans damnificades del col·lectiu LGTBI”, siguin “encara més perseguides” encara avui en dia. Amb el text, Esquerra Republicana recull una reivindicació de la Federació Plataforma Trans. 

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio