Divendres, abril 26, 2024
12.2 C
Barcelona

Barcelona tindrà un monument en honor a les Carolines, les protagonistes de la primera manifestació LGTB en 1933





Les Carolines: dones trans protagonistes de la primera manifestació LGTB

El ple de Ciutat Vella va aprovar el passat dissabte la instal·lació d’un monument en homenatge al col·lectiu LGTBI gràcies a una iniciativa de Silvia Sicore, col·laboradora de ‘Quin Orgull’ i activista pels drets de les persones trans.

Aquest monument serà una reproducció de les conegudes com vespasianes , uns urinaris públics utilitzats durant els anys 30 a la ciutat de Barcelona, que van ser la localització del que podria considerar-se com la primera reivindicació LGTBI, tant de gaire nacional com a la resta del món.

*1908.- Una de les vespasianes instal·lades a la Rambla

La història d’aquests banys és poc coneguda, malgrat ser fonamental per les denominades “Carolines”, persones que es transvestien ja a l’època i que es reunien en aquests urinaris públics per buscar clients i guanyar diners.

L’escriptor francès Jean Genet, que també es movia per aquests ambients, va narrar a uns dels seus llibres un dels fets que marcarien al col·lectiu, i es va convertir en un fet històric.

L’any 1933 va esclatar una bomba que va destorçar les vespacianes i les Carolines van perdre un element molt necessari per a la seva subsistència. Davant la desgràcia que els va suposar, van decidir l’endemà vestir-se de dol i muntar un seguici per honrar ni més ni menys que uns urinaris

LA BARCELONA DIVERSA: APROXIMACIÓ A LES CAROLINES I LA SEVA ...

Silvia Sicore remarca la importància d’aquesta ironia, que segons ella reflecteix la naturalesa de tot un col·lectiu i, fins i tot, del poble català.

Sicore va portar la proposta a l’Ajuntament a través dels Consells Nacional i Municipal LGTBI, i finalment, amb l’ajuda de Junts per Catalunya, es va presentar al plenari de Ciutat Vella, on, amb el suport de tots els grups polítics, es va aprovar la construcció del monument.

La mateixa Silvia Sicore va explicar que la votació no era només per instal·lar un monument, sinó per afegir-se a un moviment, i resaltar la gran importància simbòlica d’aquest episodi cap al col·lectiu.

Malgrat l’aprovació per part del plenari, encara queden molts tràmits fins a la construcció definitiva del monument: consells de memòria històrica i plans d’urbanisme entre altres.

Tanmateix, i des de l’any que ve, cada 17 de maig es celebrarà un seguici fúnebre i es portaran flors al monument tal com les carolines ho van fer fa quasi noranta anys, en reivindicació de la diada contra la LGTBIfòbia.

Taller d'Argot Bord (LGBTI): Jean Genet al Raval de Barcelona

AUTORA: CELIA OLIVERAS

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio