Dimarts, abril 23, 2024
7.8 C
Barcelona

Una investigació vol determinar l’impacte de la COVID-19 en el col·lectiu LGTBQA+

14/04/2020 - Celia Oliveras Castillo

Lucas Platero i Miguel Ángel López són dos professors de Psicologia que conjuntament han començat un estudi per determinar l’efecte que té el virus en les persones LGTBQA+ . L’equip està format per investigadors de les universitats Autònoma de Barcelona, Complutense de Madrid, Rey Juan Carlos i la Universitat de Barcelona.

Com ells mateixos expliquen, no hi ha una diferència substancial en l’efecte del covid-19, però si en les barreres normalment existents pel col·lectiu LGTB, que ara més que mai poden suposar una desigualtat letal. Hi ha factors psicosocials que augmenten el risc no solament físic, sinó psicològic, d’aquesta pandèmia.

Moltes vegades, les persones amb identitats o sexualitats no normatives eviten anar als centres de salut per no patir la discriminació, el que origina casos més greus al ser diagnosticats més tard. A més, asseguren que el consum de substàncies com el tabac o l’alcohol és major en aquestes persones, o que hi existeix un nombre elevat de gent gran que encara conviu amb el VIH, el que fa el seu sistema immunològic més feble.

A tots els factors físics, hem d’encloure la dificultat de tornar a l’ambient familiar, el que suposa moltes vegades, “tornar a l’armari”, ja que aquestes persones són separades del seu entorn de confiança, que malauradament, no acostuma a ser la seva família. També, hi ha molts factors socials com la raça, la classe o alguna discapacitat, que no fan que augmentar la vulnerabilitat del col·lectiu en una situació extrema com la que estem vivint.

El propòsit de l’estudi és determinar les implicacions derivades d’aquesta pandèmia, tant a un nivell individual com col·lectiu, i posar n’evidencia la falta de mesures que tinguin en compte aquestes realitats diferents. Les preguntes a respondre intenten comprendre la gran diversitat d’identitats i sexualitats, i comparen majoritàriament les realitats abans el confinament i mentre aquest s’està duent a terme, des de la diferència del consum de substàncies com el tabac o la comoditat per expressar-se en l’entorn de confinament. 

Pots realitzar l’enquesta aquí:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfAKxvoxTSgFlJf5fCFVTwZG2U8G1YywuWWqXC05d3-U_jnXA/viewform?fbclid=IwAR0nWWhvs1PHO8P91xx4fqPceW5tWgenXIHs07E86egyncUbBGPaSZudoXg

acícula, aguja, antídoto

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio