Dijous, març 28, 2024
17.5 C
Barcelona

El Govern finançarà la PrEP a partir de l’1 de novembre

La píndola pre-exposició enfront del VIH estarà inclosa en la prestació farmacèutica del Sistema Nacional de Salut a partir del pròxim 1 de novembre i es dispensarà en farmàcies d’hospitals o centres assistencials autoritzats pel que no tindrà cap cost directe per al pacient.

Aprovada a Europa des de 2016, la profilaxi pre-exposició (PrEP) consisteix en un tractament per a prevenir el VIH en aquelles persones amb alt risc de contreure la infecció per VIH.

Es tracta d’una combinació de dos fàrmacs en una sola pastilla, ingerida una vegada al dia, i que alguns estudis han demostrat que redueix en gairebé un 90% les infeccions.

El finançament de la PrEP, un compromís del Govern i una reivindicació dels col·lectius LGTBI, s’emmarca en una estratègia global com una mesura addicional i complementària a les ja existents, han informat fonts del Ministeri de Sanitat.

La píndola es finança per a reduir el risc d’infecció per VIH adquirida sexualment en adults i adolescents amb alt risc i que compleixin uns determinats requisits.

Així, podran accedir a ella els homes que tenen sexe amb homes i persones transsexuals VIH-negatives majors de 18 anys amb, almenys, dos dels següents criteris:

– Més de 10 parelles sexuals diferents en l’últim any.

– Pràctica de sexe anal sense protecció en l’últim any.

– Administració de profilaxi post-exposició en diverses ocasions en l’últim any.

– Almenys una ITS bacteriana en l’últim any.

A més, es proporcionarà també a les prostitutes VIH negatives que refereixin un ús no habitual de preservatiu.

El Ministeri estima que la mesura beneficiarà unes 17.000 persones.

Sanitat considera «indispensable» utilitzar totes les estratègies preventives enfront del VIH avalades científicament i en aquest marc és en el qual s’ha impulsat l’estratègia global que contempla tant la prevenció de les infeccions de transmissió sexual, com la promoció de l’ús del preservatiu i el diagnòstic i tractament precoç de la infecció pel VIH.

Aquesta estratègia s’està treballant conjuntament amb les comunitats autònomes en la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del SNS, així com en estreta col·laboració amb la societat civil representada pel Consell Assessor d’ONG, segons les mateixes fonts.

Redacció
Equip de redacció d'Orgull Ràdio