Dimecres, abril 24, 2024
15.4 C
Barcelona

Com ha afectat el COVID-19 a algunes entitats LGTBI de Barcelona?

16/03/2020 - 11:02 h. - Pau Ventosa

El Centre LGTBI ha hagut de tancar a causa de la pandèmia i, amb ell, totes les entitats que utilitzaven els seus espais.

“El Centre LGTBI tanca i suspèn els serveis i activitats per limitar la progressió del COVID-19″. Així ho anunciava l’entitat a través de les seves xarxes socials tot seguint les instruccions que ha emès l’Ajuntament de Barcelona davant la pandèmia. El centre es mantindrà tancat, en un principi, durant quinze dies afectant així a les activitats programades i al servei d’atenció personal.

En el seu últim comunicat es defineix com a “un servei no essencial ni d’urgència en aquest nou context”. Tot i així informa que seguirà treballant telemàticament de manera coordinada. Mantindrà actiu el seu correu electrònic i donarà resposta “a qualsevol consulta o petició que pugui formular-se”. Per casos de LGTBIfòbia el centre desvia el seu servei als Mossos d’Esquadra, que s’encarregaran de fer les tramitacions de denúncia.

Davant d’aquesta situació, totes les entitats que operaven a través del centre també han hagut de cancel·lar els seus esdeveniments, serveis i actes de forma indefinida.

La quarantena a les entitats

Les entitats del mateix centre també han quedat greument afectades. Tal com diu Eugeni Rodríguez, director de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH), “s’ha de ser conscients que és una excepcionalitat en la qual hem de donar el millor de nosaltres i posar el focus en el bé general de la ciutadania”.

És per això que OCH ha decidit reforçar el seu servei en l’àmbit telemàtic implantant i reforçant 3 mesures fonamentals. Les dues primeres la denuncia en línia i a través del mail, que serviran d’eines per informar de qualsevol incidència en clau LGTBI. Per altra banda s’ofereix una eina que suposa un gran esforç i és que, a partir de dilluns que ve, els dilluns, dimecres i divendres l’Observatori constarà d’un servei d’urgències d’11 a 12 hores per telèfon o per WhatsApp. “Es podrà denunciar de forma més humana, ja no només per escrit” explica Eugeni Rodríguez i afegeix: “Estem connectats, tenim un òrgan permanent amb 3 persones i un altre de 10, que són coordinadores del servei. Estem a disposició de la societat.”

Qui també ha patit canvis en la seva estructura ha estat l’entitat Famílies LGTBI. Katy Pallàs, presidenta de l’entitat, explica que s’han hagut d’anul·lar totes les activitats que l’entitat tenia previstes. “Òbviament tenim molta menys feina però les dues secretaries tècniques continuen treballant” explica Katy. L’entitat, que fa 18 anys que està en funcionament, està acostumada a treballar en línia perquè, fins a l’aparició del Centre LGTBI, mai havien disposat d’un local físic. “Estem bastant acostumades a fer les coses via telefònica” explica Pallàs. Per a seguir-se posant en contacte amb l’entitat cal fer-ho a través de les xarxes socials, el correu o telefònicament. Els voluntaris de l’entitat segueixen actius i, davant de qualsevol necessitat d’assessorament, asseguren una resposta.

Entitats com GaisPostitius, Casa Lambda, entre moltes d’altres, han informat de la seva situació a través de les xarxes socials. La majoria explicant el seu tancament a causa de la pandèmia i els canals disponibles per a posar-se en contacte. Altres col·lectius com Atzagaia han utilitzat les xarxes per anunciar la cancel·lació d’actes amb data pròxima.

Un futur incert

Tant a una entitat com a l’altre se’ls han cancel·lat la majoria d’esdeveniments, activitats i actes que tenien planejats per un futur pròxim. I aquests només en són dos exemples del gran nombre d’entitats afectades. Les visions davant d’aquesta crisi, però, són diferents.

Observatori Contra l’Homofòbia es mostra preocupat davant les dificultats que poden haver-hi en un futur per obtenir les retribucions econòmiques de les persones que hi treballen. “Mantenim tot el personal i pensem que en el futur pot ser un problema” explica Rodríguez “sobretot pel fet que ens trobem sense el finançament adequat per tirar endavant tots els serveis que es duien a terme abans d’aquesta excepcionalitat”. Quan tot passi les entitats continuaran, el món continuarà, i “volem fer-ho de la forma més digne possible” aclareix Rodríguez.

La Katy, però, ha vist en aquesta situació aspectes que han enfortit la seva entitat. “Estem fent una xarxa més personal, estem rebent molts “mails” que ens pregunten com estem i es preocupen per nosaltres. Dins del grup gran, aquest moment que estem vivint ha fet reflexionar i valorar la xarxa tan maca que tenim“. Tot això ho explica mentre prepara un Skype entre els seus amics i amigues per a berenar conjuntament però a la distància. “Perquè ens necessitem i som un suport” conclou Katy.

Resultat d'imatges per a "barcelona desierta"